venkovský dům

Na návsi ve VPR Pavlov u kostela stojí okapově orientovaný přízemní dům s valbovou střechou a s hákovým dvorem a s členitou vnitřní dispozicí. Průčelí je prolomeno čtyřmi pravoúhlými okny se šambránou s kapkou a se závitnicovou suprafenestrou. Členitá korunní římsa nese zvalbenou střechu. Na obytné místnosti navazuje kolmo dvorní hospodářské křídlo, příčně ukončené stodolou. Obytný dům sloužil až do šedesátých let 20. století jako pekárna a tomu odpovídá vnitřní členění s prostornou síní, zaklenutou valenou klenbou s třemi páry styčných výsečí s vytaženými hřebínky. Hospodářský trakt začíná dvěma klenutými místnostmi někdejší pekárny. Nyní je klenutý strop podbitý, plochostropý a omítnutý a obě místnosti jsou obytné. Konstrukčně navazuje úzká odkládací místnost, v jejímž stropu je výlez na půdu, krytý dřevěnými padacími dvířky. Ve štítu tohoto konstrukčního celku je datace 1933 a monogram FuVS, pravděpodobně v té době byla na střechu položena betonová krytina. Hospodářské křídlo pokračuje chlévem s dochovanými žleby a zaklenutým valenou klenbou na železné pasy. Za chlévem je krmník pro vepře, dále vchod do sklepa a kůlna, k níž je příčně připojena stodola s datací ve štítu 1933. Sklep je přístupný cihelným schodištěm, je valeně klenutý, vyzděný, u vstupu do sklepa je studánka. Naproti chlévům je obezděné hnojiště. Krov je celodřevěný se spojovacími dřevěnými prvky, v části nad obytným domem je krov stolicový, nad pekárnou a hospodářským křídlem hambálkový. Součástí domu je segmentově klenutá otevřená brána nad uličkou, spojující náves s Českou ulicí. Původně sloužila brána k vjezdu do uzavřeného dvora.