venkovský dům

Dům čp. 388 se nachází ve střední částí města, severně od nedaleko rozloženého historického jádra. Jedná se o volně stojící, nad půdorysem "L" vyzděnou dvoutraktovou přízemní stavbu o dvou traktech. Obytný trakt se uplatňuje v uliční frontě, kolmo ve směru do dvora vybíhá hospodářská část tvořená chlévy a kolnou. Do ulice orientovaná, okapová podélná stěna je pětiosá. Na prostřední ose je proražen pravoúhlý, segmentem zaklenutý vstup, vymezený kamenným portálem. V čele jeho nadpraží je nápis: "I . K : C . 388". Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá, s kazetovými výplněmi, s proskleným světlíkem v záklenku. Na zbývajících čtyřech osách uliční stěny jsou prolomeny obdélné okenní otvory, prosvětlující místnosti. Okna jsou dřevěná dvoukřídlá, dvojitá, členěná do šesti tabulek, vnější v líci osazená. Štítové průčelí obytné části je prolomeno jedním okenním otvorem a to poblíž nároží při uliční frontě. Podlomený štít má skládanou přelaťovanou lomenici se dvěma malými větracími čtyřlistými okénky a s vrcholovým půlkuželovým kabřincem. Protější stěna je prolomena třemi okenními otvory, okna jsou shodná s ostatními. V boční podélné stěně do dvora je při nároží proražen - snad v místě původního okna - nepůvodní otvor vyplněný prosklenými dveřmi. Poblíž něho se ke stěně váže zděný přístavek, probíhající až do kouta vzniklého napojením hospodářského traktu. Podlomený štít hospodářského traktu je svisle bedněný s přelaťováním. Prosvětlení chlévů zajišťují v každé ze tří stěn malá obdélná okénka vyplněná křížem mříže. Obytný trakt je zastřešen sedlovou střechou, hospodářský trakt má nad svým štítovým průčelím polovalbu. Celá střecha je kryta eternitovými šablonami.