kostel Proměnění Páně na hoře Tábor

Areál kostela Proměnění Páně na hoře Tábor u obce Chlum tvoří kostel vystavený roku 1704 majiteli panství hrabaty z Morzinu a prostý dřevěný krucifix dnes již bez korpusu ukřižovaného Ježíše Krista situovaný cca 100 metrů východně od kostela. K areálu náležel kříž na lípě u kostela, který v současné době již neexistuje a u něhož došlo ke zrušení památkové ochrany. Jméno hory vzniklo v době husitských válek v první polovině 15. století, když se původní hora Chlum přejmenovala na Tábor. V této době se zde shromažďoval lid víry pod obojí, konaly se tu bohoslužby a veliká lidová shromáždění. Od roku 1349 tu stávala gotická kaple, založená Valdštejny, kde podle pověsti nechal ve 2. polovině 14. století Arnošt z Pardubic vracející se z Kladska dřevěný motiv ukřižovaného Krista, který je dnes uložený v kostele. Podle místní tradice je autorem gotického krucifixu sám Arnošt z Pardubic. Tábor se stal oblíbeným poutním místem, kde se každoročně konalo i osm poutí. Chodívali sem poutníci i ze vzdálenějších míst, například z Rokytnice nebo z Jablonecka. Nedílnou součástí vrcholu hory Tábora je výletní restaurace a zděná rozhledna skýtající zajímavé pohledy nejen na město Lomnici nad Popelkou, které se rozprostírá severně od Tábora, ale i na vzdálenější místa (Krkonoše, Jizerské hory, České Středohoří aj.). Obraz vrcholu hory doplňují vzrostlé lípy. 1. poutní kostel Proměnění Páně 2. krucifix