radnice

Areál radnice spolu s bránou stojí v jižní frontě náměstí, při ústí Liberecké ulice. V obdobné půdorysné pozici je areál zachycen i na císařském otisku stabilního katastru z roku 1843. V sousedství radnice je v místě dnešní brány zachycen spalný dům. Radnice je patrovou zděnou stavbou obdélného půdorysu. Nízkou valbovou střechu krytou eternitovými šablonami doplňuje řada novodobých segmentově zakončených vikýřů. V blízkosti severního štítu vidíme oplechovanou osmibokou věž zakončenou dvojitou helmicí s lucernou a makovicí. Průčelí s hladkou omítkou člení nárožní lizény a jednoduchá průběžná rustika. Okenní otvory lemují štukové šambrány. Ty podobně jako ostatní plastické prvky kontrastují svým světlým odstínem s plochami okrové barvy. Severní průčelí zvýšené o atikové patro s trojúhelným štítem zvýrazňují průběžné římsy. Někdejší hlavní vstup umístěný v segmentově zakončeném otvoru je osazen dvoukřídlými dveřmi rámové konstrukce.