venkovský dům

Dům byl součástí venkovské usedlosti patrně s volnou trojstrannou zástavbou dvora, jejíž budovy jsou částečně již zdemolovány, nebo přestavovány. Vlastní obytné stavení, štítově orientované do návsi je přízemní, na obdélném půdorysu, zděné z cihel, s půdní nadezdívkou, jeho sedlová střecha má krytinu z pálených drážkových tašek. V interiéru jsou dochovány dvě místnosti (pokoj a kuchyně) s plackovými klenbami bez další výzdoby, ostatní jsou plochostropé. Dlažby jsou nepůvodní, stejně jako dveře a ostatní vybavení interiéru. Exteriér: Průčelí do návsi je v podstatě trojosé, přičemž ve střední ose jsou okna sdružená. Hladce omítanou fasádu smyté světle okrové barvy člení předstupující sokl a lisenové orámování provázané nevýraznou římsou stupňovité profilace. Liseny pod římsou zdobí plastické reliéfní ženské hlavy se splývajícími copy, lemované květy růží. Vysoká úzká obdélná okna jsou v horní třetině svisle členěny dvěma příčkami, mají tmavohnědý nátěr. Pod prostými obdélnými parapetními římsami jsou mělké parapetní obdélné výplně, šambrány oken v horní části dotváří bohatá štuková ornamentální rostlinná výzdoba. Tato je nad středním oknem doplněna medailonem (snad s monogramem?), mezi okny kartušemi s nápisy čp.5 a L.P.1908, ve stejné úrovni vpravo při nároží je vyryt nápis „modeloval Fr. Malinský Pardubice“. Štít má v postranních osách dvě ležatá obdélná okénka, jejichž šambrány doplňují štukové věnce, ve střední ose obdélnou kartuši s nápisem „ Dejž bože všem kdož mne znají stokrát více než mne přejí“, nad ním sdružené okno obdobné, ale menší než v přízemí, doplněné štukovými rostlinnými závěsy a ve vrcholu boží oko s rukou, nořící se z obláčků s paprsky, vše v pastelových barvách. Dvorní – tedy vstupní průčelí je zdánlivě symetrické, členěné hladkým soklem, pěticí lisen zavázaných do nevýrazné římsy. Tyto jsou v horní části zdobeny štukovými věnci s visícími stuhami. Okna bočních částí jsou trojdílná, se zděnými svislými příčkami, zasklení obdobné jako na štítové straně, obě jednoduchá okna po stranách vstupních dveří, umístěných zhruba uprostřed průčelí, mají obdobné provedené, pouze pravé je znatelně širší. Okna mají přímé parapetní římsy a šambrány doplněné štukovým dekorem. Půdní nadezdívku člení drobná obdélná větrací okénka a nad vstupem nákladní dvířka. Vstupní dveře s předloženým kamenným schodištěm a boční zídkou jsou osazeny v kamenném pravoúhlém ostění se štukovou šambránou, doplněnou v nadpraží reliéfní výzdobou. Dveře jsou dvoukřídlé, s ležatým, svisle členěným nadsvětlíkem, s jednoduchým secesním členěním, nátěr tmavohnědý. K přední polovině objektu ve dvoře přiléhá nízká terasa.