pomník Osvobození
Pardubice
Pardubice
Zelené Předměstí
Pardubice
pomník

anotace

Kvalitně zpracovaný architektonický pomník, podle návrhu F. Zusky, který upomíná na oběti světových válek.

dobrý

popis

Pomník umístěný uprostřed parkové úpravy s několika vzrostlými smrky, je obklopen nižšími keři a k jeho čelu vede přímá asfaltová cesta pro pěší, zakončená u pomníku třemi schody. Pomník je složen ze žulových kvádrů. Spodní sokl u země sestává z devíti desek (celkem 483x396x33 cm), na ně navazuje menší soklík a obdélný (šířkově orientovaný) sokl s nápisem OBĚTEM ZA VLAST 1918-1945 v čele, o rozměrech 286x207x140 cm. Písmena nápisu jsou kovová (vysoká 13,5 cm), potažená měděnou vrstvou. Na soklu je umístěn vysoký pylon, na který je ve spodní části navlečen další kubus menšího soklíku - 154x120x120 cm, v čele doplněný čtvercovým (120x120 cm) kovovým povrchově upraveným reliéfem českého lva se štítkem slovenského státního znaku (trojvrší s pariarším křížem) na prsou, se signaturou F. Zuska. Vysoký pylon je ve spodní části doplněn kovovým reliéfem meče, pod vrcholem je na něj navlečen širší prstenec a ve vrcholu je umístěno plněplastické okřídlené kolo. Celková výška pomníku je přibližně 850 cm.

• Kód CZ 11832, Pardubice, město statutární, Pardubice, Pardubice, Pardubický kraj
  • Kód CZ 57907, Skřivánek I, retrodíl území (dominantní), Pardubice, Pardubice, Pardubický kraj