1000131299 - zemědělský dvůr Valdštejnsko
zemědělský dvůr Valdštejnsko
Turnov
Mašov u Turnova
Nová Ves
zemědělský dvůr

anotace

Původně barokní čtyřdílný dvůr zvaný Valdštejnsko založil v poslední třetině 17. století Arnošt Josef hrabě z Valdštejna. Areálu zemědělského dvora dominuje mohutná trojpodlažní sýpka, kterou po stranách doplňují brány s kamennými valdštejnskými erby.

popis památkové hodnoty

Barokní komplex dvora dokládající hospodářskou činnost šlechty na přelomu 17. a 18. století s mimořádně architektonicky hodnotnými vjezdovými bránami, vzniklými v duchu barokního cítění symetrie.

popis

Rozlehlý, původně barokní hospodářský čtyřdílný uzavřený komplex, situovaný cca 1 km jihovýchodně od Turnova podél hlavní silnice Jičín-Turnov s dominantním objektem sýpky a k ní na nárožích přiléhajícími symetrickými bránami, tvořícími vstupní průčelí. K bránám přiléhají podélně disponované přízemní protáhlé objekty bez ochrany, tvořící jihovýchodní a severozápadní křídla původního areálu. Zadní severovýchodní křídlo tvořeno několika novodobými hospodářskými objekty. Na vnitřním dvoře částečně dochována dlažba z lámaného čediče. 1. sýpka 2. brána jižního nároží sýpky 3. brána západního nároží sýpky

• Kód CZ 21192, Nová Ves, ves, Karlovice, Semily, Liberecký kraj
  • Kód CZ 30595, Nová Ves II, díl území, Mašov u Turnova, Semily, Liberecký kraj