kostel sv. Jakuba Většího s farou

1) kostel 2) márnice 3) náhrobek W. R. Steidla z Tulechova 4) ohradní zeď kostela a) náhrobní deska Kokořovců 5) schodiště u kostela 6) fara čp. 105 7) ohradní zeď fary s 2 branami 8) přístupové schodiště Areál kostela sv. Jakuba Většího s farou se nachází ve vyvýšené poloze nad obcí, na pravém břehu Manětínského potoka. Kostel (1) stojí na vrcholu strmého výběžku, obklopený hřbitovem, před severním průčelím kostela terasa ohraničená opěrnou zdí, přístup k terase po širokém schodišti (5), ohraničeném zděnými stěnami, od paty svahu zajištěn ke kostelu přístup pomocí dalšího kamenného schodiště (5). Před terasou náhrobek W. P. Steidla (3). V západním cípu hřbitova vložena do ohradní zdi (4) márnice (2). Severně od kostela stojí farní budova (6) s dvorem, obehnaná kamennou ohradní zdí se dvěma vjezdovými branami (7) a předzahrádkou. Součástí areálu je přístupové schodiště (8), vedoucí k faře i ke kostelu, a plocha ppč. 1254, situovaná mezi kostelem a farou, na kterou schodiště ústí a z níž se vstupuje jednak k faře, jednak na schodiště ke kostelu. Kostel s farou spolu vytváří jeden funkční, historický i urbanistický celek.