kostel Povýšení sv. Kříže

Areál někdejšího hřbitovního kostela Povýšení sv. Kříže se rozkládá na nevysokém návrší na SV okraji města naproti pozůstatkům hradu Vargač. Návrší se mírně svažuje k S a SV, zatímco k JZ spadá strmým srázem, zarostlým hustou vegetací a těžko prostupnými křovinami k rybníku Koryto. Temeno pahorku zaujímá dnes novodobě upravený a rozšířený urnový hřbitov, vlastní areál památky tvoří část plochy při jeho V okraji. Areál sestává z bývalého hřbitovního kostela a dvou skulptur, umístěných symetricky před závěrem presbytáře na terase při hraně svahu - vlevo, jižně od osy kostela, socha sv. Judy Tadeáše, vpravo socha sv. Linharta. Součástí areálu je i úzká travnatá plocha s chodníčkem obíhajícím obvod kostela a malá část urnového háje SV a SZ od kostela, obehnaná na SZ straně rondokubistickým dřevěným, laťovým a prkenným plotem na nízké podezdívce, který navazuje na podobný, památkově chráněný plot při vile čp. 262. Na V straně směrem k silnici ohraničuje areál vysoká tarasní zeď s novodobým kamenným balustrovým zábradlím, které nahradilo starou kamennou ohradní zeď. Na Z není areál v terénu vymezen a volně přechází do plochy hřbitova.