městský dům U Jonáše

Řadový městský tříkřídlý dvoupatrový dům, obrácený do Perštýnského náměstí třemi okenními osami. Barva fasády krémová s bílými architektonickými a světle okrovými štukovými dekorativním prvky. Přízemí předstupuje mírně do uliční fronty. Horizontální členění: Pískovcový sokl a pásová rustika přízemí, plochá kordonová římsa nad 1. p., profilovaná korunní římsa, krytá shora prejzy nad 2. p. Nad korunní římsou se zvedá pozdně barokní zvlněný štít - členěn pilastry s volutovými hlavicemi, které jej dělí na tři částí – převýšenou střední, zakončenou stykem dvou volut a krajní záclonově vypjaté nižší části – ve vrcholech všech úseků jsou osazeny piniové šišky. Pod volutami střední části štukové boží oko s dlouhými paprsky, dosahujícími až na lištové ostění s ušima s kapkami, patřící čtyřtabulkovému okénku ve střední části štítu. Na okrajích v lizénových rámcích zasazeny štukové figury mužů v antickém brnění – vlevo sv. Petr, vpravo sv. Florian. Přízemí domu je prolomeno přes 1. a 2. osu pískovcovým portálem s vybranými horními rohy a lichoběžným klenákem ve vrcholu. Portál leží na plochém úseku stěny, zakončeném na římse třemi římsovými hlavicemi a nad nimi rovným pásem supraporty o dvou polích mezi třemi soklíky, s geometrickým motivem svázaných kruhů. Okna 1. p. osazena do lištových pískovcových ostění s ušima s kapkami a s přímými suprafenestrami. Okna 2. p. ve štukových plochých ostěních s ušima s kapkami. Plocha kolem oken 1. p. vyplněna štukovým reliéfem mořských vln – mezi 1. a 2. osu umístěna figura mořské panny, mezi 2. a 3. osou mořský kůň, mezi 1. a 2. p. ve středu velryba vyvrhující polopostavu Jonáše s roztaženýma rukama. Nad okny 2. p. štukové dvojice letících andílků. Scéna na kraji fasády rámována částečně zachovanými pilastry s volutovými hlavicemi. Dvorní fasáda předního domu je dvouosá – v přízemí v jižní ose segmentově zaklenutý průchod, nad ním v 1. p. dvě čtyřtabulková okna hladce ve fasádě, ve 2. p. v severní ose odkryté terakotové renesanční ostění s rozvilinami na profilovaném parapetu, z vedlejšího stejného ostění zachován jen fragment, překrytý spojovacím krčkem na krakorci s nepravidelně segmentově zaklenutým oknem. Na hlavní dům v čele parcele navazuje u jižní hrany parcely dvorní spojovací trakt a na něj přes celou šíři konce parcely zadní dům s městskou hradbou integrovanou do zadního čela. Zadní dům se do prostoru za hradbou obrací třemi okenními osami s jednoduchými parapety a lištovými ostěními pro osmitabulková okna (novotvary), na pravém okraji fasády zaslepená segmentová nika se dvěma zachovanými krakorci. Pod střechou ve 2. p. prolomena dvě vyosená šestitabulková menší okna zasazená do fasády hladce. Severní strana zadního domu čtyřosá, zakončená profilovanou římsou, na východní straně z ní vystupuje část lomového zdiva hradby. Stejně se hradba projevuje i na vnějším čele jižní strany – prolomené dvěma osami a zakončené profilovanou římsou. Do dvora má zadní dům dvě okenní osy v lichoběžném štítu pod zvalbenou střechou, následuje profilovaná římsa a pod ní tři okenní osy a navazuje dvěma oblouky podklenutá pavlač se dvěma ok. osami. Okna ve fasádě zasazena hladce, šestitabulková. Dvorní spojovací trak má na nižní zadní části 2 x 2 osy, na vyšší části v přízemí segmentové záklenky vstupů a nad nimi 2 x 2 osy s menšími okny s pískovcovými lištovými šambránami. Dvorek dlážděný malými žulovými kostkami, doplněný zakulaceným mramorovým soklem studně. Střecha: Nad předním domem sedlová, do dvora zvalbená, nad dvorním traktem pultová, nad zadním domem valbová, do dvora s polovalbou. Kryty pálenými taškami. Nad předním i zadním domem půdní vestavba.