výšinné opevněné sídliště - hradiště nad Semtěší, archeologické stopy

Hradiště umístěno na výrazné ostrožně severovýchodně od Semtěše. Předpoklad dr. Hobzeka, že se jedná o hradiště pravěké, a že na jeho ploše byla vystavěna v 13. - 14. století tvrz, se nepotvrdil. Archeologický průzkum prováděný v letech 1991 - 1992 prokázal, že se jednalo o opěrný kolonizační bod, který měl i refugiální funkci. Dvoudílná dispozice se skládá z rozměrného předhradí, od okolního terénu z východu odděleného asi pět metrů hlubokým a dva metry vysokým obloukovitým valem, táhnoucím se v délce okolo 100 metrů. Předhradí má tisk zhruba lichoběžníka, jehož boky tvoří příkré srázy ostrožny. Mezi předhradím a jádrem hrádku je další příkop a mimořádně mohutný val, opatřený kamennou čelní plentou. Zhruba ve středu jádra je pozůstatek cisterny (u níž průzkum prokázal asi 2,5 metru hloubky). Na nejzápadnější straně jádra jsou zbytky mělkého zahloubeného objektu. Předpokládá se, že se jednalo o nevelký věžovitý dřevěný obytný objekt, snad s vyplétanými stěnami. (Značná část objektu byla zničena lesními pracemi.)