zámek

1) zámek čp. 1 a) socha Alžběty Durynské b) krucifix c) Madona 2) Apoteóza sv. Jana Nepomuckého 3) pomník Josefa Hlávky 4) kamenný znak 5) zbytek příkopu bývalé tvrze 6) sýpka 7) mlýn čp. 3 8) park 9) mostek I se 4 vázami 10) mostek II 11) zahradnický domek se skleníkem 12) skleník 13) altán Akademiků 14) altán Zdenčín 15) Zeyerův altán 16) altán Chaloupka (Dvořákův altán) 17) ohradní zeď s branami a) brána I b) brána II c) brána III d) brána IV e) brána V Zámecký areál je situován ve východní části obce v údolní nivě řeky Úhlavy. Zámecká budova leží v jihozápadní části areálu, na levém břehu řeky, severně od ní se rozkládají na půdorysu písmene U budovy hospodářského dvora s barokní sýpkou. Přírodně krajinářský park obklopuje zámek z jihu, východu a severovýchodu. Protéká jím mlýnský náhon, která vytéká z řeky Úhlavy a vytváří ostrov Loužek (od r. 1951 přírodní rezervace). Přes náhon se klenou dva mostky, jeden z nich opatřený čtyřmi kamennými vázami. Mezi zámkem a hospodářským dvorem zasahuje do levého břehu zbytek vodního příkopu někdejší staré tvrze, původně napájený vodami z Úhlavy. Na jižním cípu zámeckého areálu stojí bývalý mlýn, proti němu přes náhon nad jezem altán Chaloupka. Na ploše zámeckého parku s ovocnou zahradou a bývalou vinicí stojí řada drobných staveb: při severní ohradní zdi tzv. Zdenčín (Zdenčin altán) a Zeyerův památník, východně od hospodářského dvora altán zvaný „Za stodolou“ a velký zámecký skleník. Na jižním okraji hospodářského dvora stojí drobný zahradní domek se skleníkem. Areál je ohrazen na severním, severozápadním a jižním okraji plnou ohradní zdí, jihozápadní úsek vymezuje pilířová ohradní zeď. Na východní straně tvoří přirozenou hranici areálu řeka Úhlava. Ohrazení je prolomeno celkem 5 branami. Při západní straně zámecké budovy je osazena barokní socha Apoteóza sv. Jana Nepomuckého, na vnějším plášti zámecké kaple krucifix a socha sv. Alžběty Durynské. Na západní fasádě zámku je umístěna pamětní deska hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Jižně od zámecké budovy v parku bronzová plastika Josefa Hlávky.