kostel Církve československé husitské z Velké Kopaně na Podkarpatské Rusi

Kostelík je jednolodní dřevěná stavba z mohutných ručně štípaných a dotesávaných trámů, dlouhá 15 m a široká 6 m. Člení se na otevřenou předsíň s dřevěnou pětiosou arkádou před průčelím, obdélnou loď se zúženým patrema slepou arkádou v průčelí a užší a nižší pravoúhlý presbytář. Nad průčelím kostelíka se tyčí 17 m vysoká hranolová dřevěná věž s ochozem a vysokou jehlancovitou šindelovou střechou. Sedlové střechy jsou kryté šindelem. V průčelí v předsíni portál z mohutných dřevných profilů, v nadpraží zdobený vyřezávaným pletencem sedlového tvaru, otvor lemuje dekorativní geometrická bordura. Portál osazen novodobou dekorativní kovovou mříží. Interiér: Loď i presbytář mají segmentovou valenou nepravou klenbu z dřevěných fošen. Patro lodi je užší, na severní starně je kruchta, úzká předsíňka , odkud vede schodiště na ochoz a věž. Okna kostela jsou malá, v nekterých jsou jednoduché mříže. Portály mají rovná nadpraží, zdobená mělce vyrytými ornamenty.