socha Mistra Jana Husa

Socha mistra Jana Husa, zhotovaná z jemnozrnného pískovce žlutavého zabarvení, se nachází ve střední části obce, při hlavní silniční komunikaci. Socha je osazena na podstavu tvořenou dvěma základními hranolovými bloky. Spodní blok je lehce přitesán do tvaru kvádru a zvětší části vsazen do lože, vytvořeného naskládáním kusů kamene a jejich zasazením do betonového lože. Včele bloku je vtesána signatura sochaře: "JUREČKA". Na pravém boku kvádru je vtesán letopočet: "1912". Na tento stupeň je osazen blok ve tvaru krychle, jehož čelní stěna je špicováním zvrásněna. Na levém boku je umístěn další nápis: "ZA PRAVDU DAL ŽIVOT". Na korunu této krychle osazená lícující deska, pojednaná včele nápisem "M. J. HUS", nese samotnou sochu. Její kánon je značně protažený, Jan Hus je ztvárněn idealizovaně, v podobě vyhublého asketického muže. Je oděn do dlouhé splývavé komže, ruce má založeny na prsou a drží v nich knihu. Hlavu znatelně sklání a v zamyšlené póze upírá svůj pohled mírně do strany.