nájemní dům Stefanie von Jantsch

Řadový 4-patrový činžovní dům má na osu prolomený pravoúhlý vstup. Dvoukřídlé pravoúhlé historické dřevěné dveře jsou dekorovány kazetami, skleněnými výplněmi s ozdobnou kovovou mříží se secesními reminiscencemi, nad výplněmi jsou plné oblouky, ve středu s palmetovým motivem. Nade dveřmi nadsvětlík. Hlavní vstup je rámován zaobleným ostěním s vodorovným pásováním, ukončeným hladkou lištou. V nadpraží motiv volně připomínající střídání triglifů a metop v antické architektuře. Vstup je flankován pilastry v horní části s plasticky provedenými geometrickými pravoúhlými prvky se zavěšenou dvojicí kapek. Obdélníky jsou rozvinuty motivy kruhových vavřínových věnců a závěsů. Pilastry nesou římsu, na jejíž okraji jsou osazeny dekorativní koše s květy růží. Přízemí členěno soklem, rytmizováno 2 + 1 + 2 + 2 + 1 + 2 pravoúhlými okenními osami. V prvním patře je osové členění zachováno s tím, že druhá a šestá okenní ose je pravoúhlý arkýř vynesený na subtilní konzoly. Arkýř je rozčleněn na tři okenní osy a bohatě dekorován kanelurami, pravoúhlými vpadlinami, závěsy a kruhovými terčíky. V parapetu provedeny motivy kartuší. První patro završuje hladká kordonová římsa, na níž dosedá 2. a 3. patro, které je členěno svislým ornamentálním systémem. Osové uspořádání je zachováno, avšak arkýř ve druhé a šesté ose je v půdorysu půlválcový. V parapetu okna arkýře ve 2. patře je rozvinut ornament oválů, flankován hranolovými sokly, na nichž jsou osazeny koše s růžemi a festony. V podokenním parapetu 3. patra pravoúhlé vpadliny a 4. patra koš s květy a závěsy. V nároží arkýře pilastry. Ostatní plocha kolem oken zdobena pravoúhlými vpadlinami a hladkými pilastry. Na hladkou kordónovou římsu navazuje 4. patro. Nad okny arkýře hladké. Na hladkou kordónovou římsu navazuje 4. patro. Nad okny arkýře hladké triglyfy se spuštěnými kapkami. Ostatní profilace je obdobná, pouze střední část protínají pilastry s pravoúhlými ryskou, jenž střední část budovy vytahují do segmentového oblouku předsazeného před střechu. V oblouku jsou tři drobná pravoúhlá okna. Pod střechou probíhá kladí, v místě arkýře s vloženým ornamentem pěti oválů s květinovým středem. Podstřešní profilovaná římsa je nad arkýři a v segmentovém středním oblouku doplněna zubořezem. Střecha na bočními stranami sedlová, ve střední části valbová s předsazenými půlkuželovými věžičkami nad arkýři. Střešní krytina částečně pálená taška, částečně betonová taška, věžičky kryté plechem. Věžičky, stejně jako i nároží valby zdobeny plechovými kuželkami. Fasáda dvorního traktu hladká, okna pravoúhlého tvaru. Nad okny posledního patra kované soudobé konzoly, na nichž jsou osazeny plechové stříšky. Interiér: vestibul obsahuje bohaté plastické členění omítek se zrcadly a štukovou výzdobou, výtvarně pojednaná je i prosklená příčka s dvoukřídlými dveřmi oddělujícími vstupní prostor od schodišťového. Schodišťový prostor uchovává štukovou výzdobu a soudobé litinové zábradlí, dveřní a okenní výplně. V půdním prostoru je zachována dřevěná střešní konstrukce krovu, doplněná o dřevěné žlaby, do nichž byla sváděna dešťová voda tak, aby čelní fasáda domu, nebyla pohledově narušena okapy. Zámeček: patrně dodatečně přistavěné dvorní křídlo tzv. zámečku je připojeno k hlavní budově úzkou spojovací chodbou. Přízemní budova s hladkou fasádou akcentovanou půlkruhově vybíhajícím rizalitem. K podélnému půdorysu budovy je do tvaru písmene L napojen téměř čtvercový trakt s hladkou fasádou opatřenou třemi osami oken, nad nimž je kruhový terčík. Trakt vybíhá v patře do volutového štítu s jedním pravoúhlým oknem rámovaným profilovanou lištou a profilovanou nadokenní římsou. Okna krytá novodobou kovovou mříží Do zahrady vede kamenné schodiště. Střecha sedlová, krytá pálenou taškou.