sad u rozhledny na Petříně

Sad u rozhledny na Petříně představuje součást zahradních úprav celého Petřína, které vytvářejí slohově různorodý, ale památkově neoddělitelný soubor jedinečné hodnoty urbanistické a ekologické. Sadová úprava byla realizována během 19.století neznámými zahradními architekty. Sad je důležitá integrální součást velmi exponovaného areálu, která v tomto rámci naplňuje charakter kulturní památky. Nezbytné je také zachování charakteru místa. Jedná se o městský park s poutním místem (kostel sv. Vavřince). Prostor mezi jižní hranicí Lobkovické zahrady a Hladovou zdí byl upraven na park po roce 1836 podle návrhu Jiřího Braula. Další úpravy parkového rozvrhu si vyžádala stavba rozhledny a umístění stavby bludiště (někdejší Pavilon turistů). Mezi bludištěm a rozhlednou je plocha půdorysně členěná na principu české vlajky, západně od rohledny je podkovovitě zatočená plocha parterového charakteru. Plocha mezi rozhlednou a Lobkovickou zahradou má lesnatý ráz, úhlopříčně je protnuta cestou s kaplemi Křížové cesty, pokračujícími na plošině u rozhledny.