dům U Kamenného stolu

Dům Moserovský, U kamenného stolu Renesančně přestavěný starší středověký objekt v bloku při kostele sv. Mikuláše. Poprvé přestavován v rozmezí let 1510 - 1523. Další stavební úpravy proběhly na konci 16. stol., někdy do r. 1598. Důkladnější přestavba je doložena až v pozdním baroku (autorem projektu arch. J. Jäger, stav. práce skončily r. 1771). Obnova chátrajícího, nedostatečně vybaveného domu zahájena až r. 1870 (zřízení pavlače a nových záchodů). Stavbu provedl Jan Dobrý. Další opravy se již podstaty objektu nedotkly. Dvoupatrový dům tříosý a jednoosý (v zalomené části) je postaven v úpatí svatomikulášského kostela na nepravidelné parcele. Průčelní čára parcely do náměstí je zalomena, průčelí je rozděleno na dvě části. Přízemí člení pásování, navazujícím jednak na oválem klenuté okno, jednak na obdélný vstupní jednoduchý portál. Na záp. sešikmenou část fasády se štítem přechází jedna okenní osa, další část je nečleněna. Proluku mezi domem a kostelem sv. Mikuláše uzavírá novodobá mříž. Obě patra rytmizují tři okna se šambránami a jednoduchými suprafenestrami s rovnými římsami. Lom fasády zdůrazňuje pásování. Do zalomené část přechází jedna okenní osa s mírně odlišným členěním suprafenestry. Do úzké vstupní chodby je vloženo schodiště do patra a do sklepa. Přízemí vyplňuje jediný nepravidelný prostor. Je plochostropý, zdi pater vynáší klenutý pas. Do dvorečku je vsunut prostor s oválnou klenbou s pětibokou lunetou. Sklep při náměstí je sklenut cihelnou valenou klenbou, při dvorku valenou kamennou klenbou. Patra budovy jsou plochostropá. Některé dveře mají ještě pozdně barokní kování (vstupní dveře ale novodobé). Dodatečně upravovaný a zesilovaný krov je nepravidelný, hambalkové soustavy.