palác Smiřických

Dům Smiřických (U Montágů), renesanční stavba probíhající ve dvou fázích na počátku 17. stol. (před 1612 a po 1614) v místech středověkých měšťanských domů, byla pozdně barokně upravena Josefem Jägerem po r. 1763. Dům palácového typu vznikl na parcele pův. nejméně tří samostatých měšťanských domů. Ze tří stran volná palácová stavba obklopuje různě vysokými a traktovanými křídly obdélný dvůr. Hl. budova obracející se do Malostranského nám. je čtyřpatrová a probíhá v délce osmi sdružených okenních os, k nimž se v nároží připojují ještě oktogonální věžice. Dvorní fasády byly značně proměněny při poslední rekonstrukci v 90. letech 20. stol. U zadní fasády hl. budovy je výraznou dominantnou schodišťová věž vlevo, která vystupuje nad boční křídlo o dvě a nad hl. křídlo o jedno patro. Vež je upravena jako vyhlídka, v poslední etáži prolomena vždy dvojicí polokruhově ukončených oken mezi lisenami.