dům U Bílého sokola

Dům "U bílého (černého) sokola", na zadní části domu čp. 7/III byl postaven renesanční dům, barokně přestavěný Dominikem Agostonim r. 1666, výrazně upravovaný koncem 19. a na poč. 20. stol., znovu pro potřeby Poslanecké sněmovny ČR. Nárožní třípatrový dům se obrací do Tomášské ul. neorenesančním průčelím, v přízemí za loubím s barokním vstupním portálem. Fasáda probíhá v patrech v délce 5 okenních os (obě krajní jsou sdružené), přízemí se otevírá dvěma polokruhovými arkádami podloubí na mohutných pilířích. Parter pokrývá plastická bosáž až po parapety oken 1. p., dále pokračuje rustikovaná omítka až po parapetní římsu 2. p., na kterou navazuje hladká omítka s okrajovou bosáží. 1. a 3. p. je zhruba stejně vysoké, 2. p. konstrukčně nižší. Okna mají profilované šambrány, v 1. p. s trojúhelnými frontony nad dekorativními výplněmi s medailony a ve 2. p. s úseky přímých říms. Plochu mezi okny 2. p. zdobí štítky s festony RENOVATUM EST MDCCCLXXVIII. Do Thunovské ul. se obrací zjednodušená verze fasády, nad loubím v patrech se objevuje jedno okno, dále dvě sdružená okna a dvě užší vzadu. Střední část se sdruženými okny rámuje bosáž a vytváří tak quasi risalit. Přízemí prolamuje uprostřed polokruhově zaklenuté okno se šambránou s klenáky, rámované lisenami. Střecha je sedlová, rovnoběžná s ulicí, na nároží zvalbená. Dispozičně se jedná se o klenutý hloubkový symetrický trojtrakt, uprostřed vzadu s vloženým schodištěm.