dům U Mrvy a břevna

Dům "Mrva a břevno" středověkého původu (do 1497), renesančně přestavěn patrně ve dvou etapách mezi l. 1592-1610 a v baroku byl zvýšen o patro (1679); další drobné úpravy jsou klasicistní a z r. 1875. Třípatrový řadový dům s raně klasicistním průčelím, čtyřosým, situovaným k jihu má přízemí členěno pásováním. Patra jsou provedená v hladké omítce, člení je pásové kordonové římsy a při okrajích ukončují armování s plastickou bosáží. Průčelí vrcholí profilovanou hl. římsou. Přízemí má od pater odlišné členění, vlevo je sdružená okenní dvojice se stuhovou šambránou, vpravo neorenesanční vstupní portál z r. 1875, s pův. výplňovými dvoukřídlými dveřmi s bohatším lemováním. Parcela má hloubkový, lehce lichoběžný průběh a je zastavěna hl. budovou a levým a zadním křídlem, které vymezují těsný dvorek. Hl. budovu kryje příčně sedlová střecha, dvorní křídla pulty.