měšťanský dům

Dům na pozdně gotickém jádře z l. 1461-1522, renesančně rozšířený do r. 1600; další úpravy proběhly v baroku a pozdním klasicismu, kdy vzniklo dnešní průčelí. Parcela na nároží ul. Thunovské a Tomášské je zastavěna čtyřkřídlým dvoupatrovým domem s obdélným dvorem. Sev. dvorní křídlo pokračuje až do uličního líce, je odlišně výškově rozvrženo (výrazně nižší a drobnější). Průčelí jsou pozdně klasicistní z doby po r. 1850, obě jsou šestiosá, v přízemí členěna pásováním, patra s hladkou omítkou, ukončená profilovanou hl. římsou. Okna rámují stuhové šambrány. Průčelí do Tomášské je v přízemí tříosé s okny drobně dělenými, dvě okna zleva mají polokruhové zaklenutí a rámují je pásové šambrány; vpravo se zachoval kamenný barokní polokruhový portálek s obloukem vykrojenými kouty.