dům U Panny Marie Pomocné

Dům se středověkým základem, zprvu spojen se sousedem čp. 13/III, po oddělení renesančně přestavěn v l. 1549-84. Barokní přestavba z r. 1662, další klasicistní přestavba podle projektu Johanna Maxmiliána Hegera z r. 1842. Třípatrový řadový dům s loubím se do ulice obrací klasicistním průčelím z l. 1842-43. Na úzkou hl. budovu navazuje příčný dvorek a zadní příčné stavení. Provozně dům jako samostatná jednotka zanikl, přízemí bylo připojeno k čp. 13/III, zadní stavení náleží k čp. 176/III. Patra jsou propojena se sousedy čp. 15 a 16/III. Hl. průčelí v přízemí pokrývá plochá omítková bosáž, prolomeno je dvěma bosovanými půloválnými arkádami. Podobně je řešena i plocha 1. p. Patra jsou pětiosá, zdůrazněná kordonem a průběžnými parapetními římsami, 3. p. půdní, výrazně nízké, ukončuje drobnější hl. římsa. Okna mají drobné dělení, s profilovanými šambránami, doplněnými v nadpraží 1. i 2. p. přímými římsami. V hloubce průčelí na levé straně je prolomen vrcholně barokní portál s vrcholovým a patečními klenáky, se zazdívkou parapetu. V pravé polovině se nalézá obdélný vstup s nadsvětlíkem. Dvorní průčelí zůstala hladká, pravé křídlo překrývají v patrech pavlače.