dům U Klárů

Dům "U Klárů", středověký, renesančně přestavěný, obnovený do dnešního barokního vzhledu v l. 1723-25 a před r. 1770; drobnější úpravy proběhly v r. 1844. Třípatrový řadový dům stojí na nepravidelné parcele s hl. dvoutraktovou budovou a hloubkovým dvorním křídlem na sev. straně o jediném traktu. Již. křídlo obsahuje pouze jeden menší prostor. Hl. sedmiosá fasáda má náročné barokní členění určené starším trojarkádovým podloubím a středním trojosým risalitem, zvýrazněným v kompozici pilastry. Patra oddělují kordonové římsy, nad 2. p. probíhá výraznější, asi pův. korunní římsa. Parter pokrývá pásová rustika, arkády bez archivolt doplňují vrcholové svazkové klenáky. Na pilířích podloubí jsou zasazeny mramorové desky, vlevo s českým, vpravo s německým nápisem: Zde žil a dne 3. dubna 1850 zemřel / Vácslav Jan / TOMÁŠEK / slavný hudební skladatel / Narozen ve Skutči dne 17. dubna 1774. Deska je signována: Otto Sandtner Praha.