poliklinika - ambulatorium

Objekt Ambulatoria je znamenitou ukázkou architektonické výrazové proměny autora v průběhu dvou let. Sousední dům Zahradníkova 6 - 8 z let 1922 - 1924 je pojednán v monumentálním duchu s vysokým řádem přes 4 spodní podlaží, další 2NP mají obloučkové nadokenní římsy a nejvyšší podlaží je ukryto v mansardové střeše. Průčelní vstupní portikus tvoří 7 sloupů, zajímavé porušení klasického principu s otvorem na osu, objevuje se i u Ambulatória. Na sloupech je šest skloněných figur a střední vzpřímena od Václava Macha, symbolizují sociální poslání nemocenských pokladen. Ambulatórium působí již ve výrazu zcela funkcionalisticky, byť v uličním průčelí se objevuje klasický motiv dekorativně předsazených pilastrů s kordónovou římsou, vše obloženo travertinem. Navíc je průčelí symetrické se sloupem na osu. Budova býv. Ambulatória je interiérově propojena s budovu býv. Okresní nemocenské pokladny. Čelní fasáda je zdůrazněna soustavou jedenácti robustních meziokenních pilířů obložených travertinem, završených mohutnou předsazenou římsou, osazenou nad okny čtvrtého podlaží, která je ze stejného materiálu, jako sloupy. Římsa opticky navazuje na římsu sousední, původní budovy, která odděluje sloupovou hlavní část budovy od horních tří pater. Patnáct os oken se dělí na dvě volné boční osy a třináct os spřažených do pásů v prvních čtyřech podlažích navíc spjatých soustavou pilířů s římsou. Okna jsou původní dřevěná zdvojená, čtvercová, podélně dělená na dvě poloviny, vysouvací spodní díl. Okna s tímto systém otvírání byla známa jako “americká”, podle systému otvírání oken poprvé použitého u amerických výškových staveb. Vstup do budovy je řešen dvěma prosklenými kovovými, hustě vodorovně členěnými stěnami, umístěnými centrálně po stranách středového pilíře. Je zdůrazněn větší šíří mezipilířových polí. Dnes nahrazen zvenčí plastovými hnědými profily a posuvnými dveřmi na fotobuňku. Fasáda má místy opadanou omítku, je vidět železobetonový skelet a cihlová vyzdívka. Dvorní fasáda je charakteristická mohutným předsazeným rizalitem s hlavním schodištěm, prosvětleným vertikálními sklobetonovými okenními pásy na celou výšku budovy. Boční, nejkratší fasáda do ulice Veveří, navazuje na hlavní fasádu, obsahuje jen pět okenních os orámovaných subtilním travertinovým rámečkem po čtvrté podlaží, v pátém a šestém podlaží jsou okenní pásy rozšířeny na sedm okenních os. Základní plochy jsou pojednány tvrdou omítkou. Vnitřní prostory jsou za dělící kovovou příčkou od schodišťové dvorany pojednány různě. Keramické obklady sloupů, různé barvy výmaleb, různě přepříčkováno.