dům

Jednopatrový dům čp. 120 se nachází v příčné uličce vybíhající jižním směrem z hlavní průjezdní komunikace. Dům obdélného půdorysu je štítem orientovaný do ulice, má sedlovou střechu krytou pálenou raženou krytinou na řídké laťování. Přízemí domu je převážně z kamenného nebo smíšeného zdiva, patro hrázděné. Východní průčelí je dvouosé, avšak osy jsou mírně vychýleny směrem dolů doprava, v přízemí jsou okna dvojitá dvoukřídlá, v patře jednoduchá dvoukřídlá. Uprostřed štítu je jednoduché dvoukřídlé okno, plocha štítu nad oknem je svisle bedněná. Patro je druhotně omít-nuté, přes hrázděné průčelí probíhala dřevěná profilovaná římsa, která byla pravděpodobně při omítání sejmuta. Severní průčelí – v přízemí je jeden okenní otvor vyplněný jednoduchým jednokřídlým oknem se šesti tabulkami. V patře pod dřevěnou profilovanou korunní římsou je malé jednoduché jednokřídlé okénko. Plocha je omítnutá, na několika místech je poškozená. Zde je patr-ná struktura hrázděné konstrukce. Přes celé průčelí probíhá bohatě profilovaná dřevěná korunní římsa. Jižní průčelí – je tříosé, střední osu v přízemí tvoří vstup do objektu vyplněný jednokřídlými rámovými dveřmi na kovaných křížových závěsech. Nad dveřmi je obdélný prosklený nadsvětlík. Obě krajní osy v přízemí vyplňují dvojitá dvoukřídlá okna. V patře jsou ve všech osách jednoduchá dvoukřídlá okna, v první ose čtyřtabulková, druhé šestitabulková a ve třetí ose dvoutabulková. Po celé délce průčelí probíhá bohatě profilovaná dřevěná korunní římsa. Západní průčelí – k západnímu průčelí původně přiléhali zděné hospodářské přístavky, avšak v první polovině roku 2004 byly strženy. Průčelí je bez oken, v patře vystupuje konstrukce hrázdění. Štít je svisle bedněný s lištami. Vnitřní dispozice přízemí je trojdílná, světnice, černá kuchyně a menší komora jsou vpravo od vchodu, větší komora vlevo od vchodu. V patře jsou tři místnosti, jedna příčně orientovaná vlevo od schodiště, druhé dvě jsou řazené za sebou a jsou vpravo. Černá kuchyně je příčně orientovaná, zaklenutá valenou klenbou a nachází se v zadní části domu. Stropní trámy mají v přízemí i patře jednoduché okosení. Ve dvou místnostech v patře jsou novodobé podhledy a obložení stěn. Krov je hambalkový s jednou úrovní hambalků, se dvěma stojatými stolicemi, svislé sloupky stolic jsou zapřeny vzpěrami rovnoběžnými s krokvemi. Podélné ztužení stolic je jištěno symetricky umístěnými pásky.