tvrz, archeologické stopy

Západně od kostela sv. martina se nachází čtyřboká plošina o rozměrech zhruba 65 x 55 metrů (delší rozměr ve směru V-Z). Nárožní bastiony o průměru horní pločiny cca 13 metrů se zachovaly zřetelně na jihozápadním a severozápadním nároží, o něco méně zřetelné na sevrovýchoní straně. JV strana tvrziště zanikla - stojí zde vilky čp. 587 a čp. 414. Zbytky příkopu, jímž byla plošina opevněna, se nacházejí v nejzřetelnější podobě na západní straně, kde šířka v patě je kolem 9 metrů a hloubka dosahuje cca 215 cm, na východní straně je příkop méně hluboký, zanesený vývraty stromů, až mizí směrem k jihu pod drzhotnými terénními úpravami. Jižní strana tvrziště má místo příkopu jen mírné vysvahování (hloubka cca 120 cm), příkop byl zavezen při stavbě silnice. Majitelé : poz. parc. 655/1; 654/1; 653; 654/2; 655/2 : Ing. Jiří Říha Jana Zajíce 960, Pardubice, Studánka, 530 12 Radmila Jeřábková U Kapličky 587, Holice, 534 01 Soňa Uhlířová NA HRÁDKU 1942, PARDUBICE, ZELENÉ PŘEDMĚSTÍ, 530 02 Ing. Robert Říha NEUSTUPNÉHO 1841/4, PRAHA 5, STODŮLKY, 155 00 poz. parc. 636 : Marie Grúzová Vysokomýtská 635, Holice, 534 01 poz. parc. 651/2 a stp. 651/1 : Ing. Jiří Říha Jana Zajíce 960, Pardubice, Studánka, 530 12 Mgr. Zdeňka Danielová SNP 1351, Rychnov nad Kněžnou, 516 01 Radmila Jeřábková U Kapličky 587, Holice, 534 01 poz. parc. 635 : nebyla nalezena stp. 652 : Soňa Uhlířová NA HRÁDKU 1942, PARDUBICE, ZELENÉ PŘEDMĚSTÍ, 530 02 1/2 Ing. Robert Říha NEUSTUPNÉHO 1841/4, PRAHA 5, STODŮLKY, 155 00