kostel sv. Martina

Podélná, omítnutá jednolodní stavba. Půdorys: Loď obdélná, čtvercové presbyterium. Na jeho jižní straně čtvercová sakristie tvořící přízemí věže. Presbyterium sklenuto českou plackou se štukovým rámcem uprostřed. V rozích pilastry. Na již. straně pravoúhlý vchod do sakristie s rovnou nadedveřní římsou, pod ní rozvíjející se voluty ukončené po stranách portálu kapkami. Nad portálem okno oratoře. Triumfální oblouk polokruhový. Loď opatřena zrcadlovým stropem. Pilastry vyplňují okosené rohy a členící stěny nesou bohatě profilovanou zalamovanou římsu. Při triumfálním oblouku z každé strany nika s mušlí v konše. Nad nikami trojúhelníkové štíty. Střední pole lodi mírně rozšířeno. V západním poli na čtyřech toskánských pilířích křížově podklenutá kruchta. Její střední část vysunuta, boky ustupují vypuklým obloukem. Okna obdob. jako v lodi. Doplněk k interiéru: V lodi i presbyteriu novodobá mramorová dlažba. V sakristii klášterní klenba se širokými trojbokými výsečemi, dlažba ze čtvercových cihelných dlaždic, dveře barokní vč. kování. Na oratoř zachováno barokní okno šestidílného členění, s pevnou horní částí a otevíravými dvěma spodními křídly. Na líci oblounová lišta, zachováno původní ozdobné kování, zasklení šestihrany do olova. V podkruchtí zachovány dvoje jednokřídlé kazetové barokní dveře v kamenném lištovém ostění, včetně kování - částečně vyměněno. Na oratoř a dále na zvonici vede dřevěné vřetenové schodiště. Dveře na oratoři jsou jednokřídlé, kazetové, barokní,v kamenném ostění, s dochovaným zdobným kováním, vč. zámku. Prostor oratoře zaklenut křížově, podlaha fošnová. Vnějšek: Z průčelí rozdělují lisény na tři pole. Ve středu pravoúhlý portál se zalamovanou nadedveřní římsou. Pod ní dvě proti sobě ležící voluty. Nad portálem okno. /Okna obdélná se střední částí nadpraží obloukovitě vypnutou. Bohatě vykrajovaná šambrána a zdůrazněný hlavní klenák v segment. římse./ Obdélný štít vrcholí trojúhelníkem. Po stranách volutová křídla. Střed štítu vybrán nikou. Boky kostela člení lisény. Na jihu ve středním risalitu pravoúhlý portál, nad nímž se zalamuje podokenní římsa. Věž při jižním boku presbyteria o jedno patro převyšuje kostel. Nároží tohoto patra zdůrazňují pilastry s čabrakovými hlavicmi. Věž zatřešena helmicí krytou Cu plechem. Valbová střecha kostela kryta Cu taškami. Architektonické členění stěn je nasazeno až na vysokém, římsou odděleném soklu. V nice Z štítu zakončené mušlí stojí na podstavci socha sv. Martina biskupa s berlou, mitrou a pozvednutou žehnající pravicí. Ve vrcholu štítu na kamenném tvarovaném podstavci s vykrojeným obrysem je umístěn kovaný bohatě tvarovaný zlacený kříž. Helmice věže vrcholí zlacenou makovicí s křížem, stejně i sanktusní věžice s lucernou má helmici se zlacenou makovicí a křížem. Dveře: Z i J jsou novodobou kopií či replikou, s částečně přeneseným kováním. Portál Z vstupu je bez profilace, s rovným překladem, jehož horní hrana je uprostřed lištou vytaženado tvaru vstřícných volutek. Dveře na V straně věže jsou železné, diagonálním členěním, hustě pobíjené tepanými štítky, se slohovou barokní klikou. Barevné řešení fasád: základní plochy - okr, plastické články bílé, portály režné. Vytvořil: GA:?, doplněk 1994 J. Svobodová REI: srpen 2006 J. Svobodová.