vodní mlýn

1) obytné stavení s mlýnicí 2) stodola 3) rybník Areál mlýna je situován v malebném údolí na severním okraji vesnické památkové zóny Zahrádka. Mlýn leží na nepravidelném pozemku. V současné době je tvořen dvojicí objektů, oddělených rybníčkem (akumulační nádrží), s dlouhou hrází na jihozápadní a jihovýchodní straně. Pod jihovýchodní stranou hráze je situována budova mlýna (obytné stavení s mlýnicí). Svou podélnou osou je mlýn orientován přibližně ve směru severovýchod – jihozápad, tedy rovnoběžně s potokem. Stavení je založené ve svahu tak, že z jihovýchodní strany se jeví jako patrové, zatímco ze severozápadní strany jako přízemní. Na severozápadní straně areálu stojí volně nevelká stodola, orientovaná podélnou osou ve směru severozápad – jihovýchod. Zbývající části vodního díla (náhon, odtokový kanál s jalovým přelivem a odtokový kanál z lednice) nejsou památkově chráněny (na pozemku ppč. 212). Počátky mlýna nejsou objasněné. Dnešní stavba obsahuje druhotně použité dřevěné stavební konstrukce z první třetiny 18. století – prvky barokní mlýnské hranice s jedním bohatě profilovaným sloupem a dále prvky rámové roubené stěny ze silných fošen v prostoru mlýnice. Tyto konstrukce jsou dendrochronologicky datované mezi roky 1708 – 1725 (hranice), resp. 1717 a 1727 – 1729 (roubená příčka a rámová stěna mlýnice). Zda k barokní stavební etapě patří i některé zděné konstrukce (suterén, klenby) se nepodařilo bezpečně určit, pravděpodobně jsou však až pozdější. Situace na mapě stabilního katastru z roku 1837 ukazuje pozoruhodný fakt, že objekt byl oproti dnešnímu stavu významně kratší na severovýchodní straně. Objekt byl vyznačen červeně jako nespalný. Areál doplňovala ještě stodola v dnešní poloze (značená žlutě) a především dnes již zaniklý velký objekt v podélné orientaci vůči přístupové cestě, navazující volně kolmo na stodolu na severozápadní straně areálu (rovněž značený žlutě). Tato skutečnost nás nutí zamyslet se nad funkcí jednotlivých objektů v rámci areálu. Zdá se pravděpodobné, že zaniklý objekt na severozápadní straně areálu mohl být původním obytným (roubeným) domem, zatímco oproti dnešku významně menší objekt na místě dnešního mlýna a obytného stavení byl původně jen monofunkčním mlýnem. Právě tato stavba mohla být postavena z dřevěných prvků, obsažených druhotně v dnešní konstrukci mlýnské hranice a roubení mlýnice.