venkovská usedlost

Dvoukřídlé přízemní stavení půdorysu tvaru písmene L sestává z obytného křídla okapově orientovaného do prostoru návsi krytého sedlovou střechou s valbou na jedné straně a delšího hospodářského dvorního křídla protáhlého obdélného půdorysu krytého sedlovou střechou. Uliční průčelí obytného křídla, členěné horizontálně předstupujícím soklem a profilovanou korunní římsou je pětiosé, v 1., 3. a 4. ose je prolomeno pravoúhlými okenními otvory, rámovanými omítkovými šambránami a opatřenými novodobými okenními výplněmi, v 2. ose pravoúhlým vstupem a v 5. ose segmentově zaklenutým vjezdem. Ve vstupu se nachází jednokřídlé dveře, ve vjezdu dvoukřídlá vrata rámové konstrukce s horizontálním kladem prken ve spodní části a s paprsčitým uspořádáním výplní v části horní. V pravém úhlu navazující dvorní křídlo je blíže k obytnému stavení opatřeno zaklenutou arkádovou chodbou otevřenou do dvora třemi segmentově stlačenými oblouky arkád, sklenutých na dvojici masivních zděných válcových sloupků s toskánskými hlavicemi a čtyřbokými patkami. Dvorní křídlo pokračuje v ose ustupujícím traktem chlévů s dvorním průčelím, prolomeným segmentově zaklenutým vstupem a čtyřmi drobnějšími segmentově zaklenutými okenními otvory. V severozápadní části dvora se nachází volně stojící budova podélně průjezdné stodoly obdélného půdorysu, krytá polovalbovou střechou. Vjezdy jsou segmentově zaklenuté. Stodola je vyzděna z pálených cihel a částečně též z vepřovic.