venkovský dům

Jedná se o mohutný patrový dům zastřešený valbovou střechou. Přízemí je roubené z mohutných hraněných trámů a patro je vyzdviženo z hrázděné konstrukce, kterou podepírá v části přední světnice podstávka. Obvodový plášť objektu je chráněn dřevěným bedněním, na vstupním průčelí dekorativně ukončeným. Výplně hrázděných konstrukcí jsou zděné z cihel, ale v některých místech jsou zachovány ještě starší výplně z proplétaných latí, omazaných mazaninou. Zadní, severní patro je pouze rámové konstrukce bez výplní. Oba štíty jsou rovněž hrázděné, hrázděná konstrukce předního jižního štítu je ponechaná viditelná, severní štít s rámovou konstrukcí bez výplní je bedněn a pokryt eternitovými šablonami, stejně jako valbová střecha. Vnitřní dispozice objektu je netradiční a poukazuje na původní funkci zájezdního hostince. Vstup do domu je umístěn mírně v severní části domu a je osazen dřevěnými výplňovými dveřmi v historizujících formách s profilovanou hlavicí klapačky a trojúhelnými frontony kazet.