zámek s pivovarem
Pardubice
Semín
Semín
významné prvky
pamětní deska

anotace

Hodnotný areál barokních budov, postavených v místě tvrze (zmínka k r. 1339), s bývalým pivovarem a sýpkou z r. 1723. Zachován velký počet hodnotných konstrukčních a výzdobných detailů i zbytky pivovarské technologie. Rodiště architekta Josefa Gočára.

historický vývoj

Barokní stavba na místě tvrze, zmiňované k r. 1339, s pivovarem, zmiňovaným k r.1691, s nástavbou sýpky z r. 1723.

popis památkové hodnoty

Hodnotný areál barokních budov, postavených v místě tvrze (připomínané r. 1339), s bývalým pivovarem a sýpkou z r. 1723. Zachován velký počet hodnotných konstrukčních a výzdobných detailů i zbytky pivovarské technologie. Důležitý urbanistický prvek obce. Rodný dům architekta Josefa Gočára (viz pamětní deska na objektu).

popis

Na severním okraji obce na vyvýšeném místě je situována kompaktní zámecká budova k níž na severní straně přiléhá vícekřídlá hmota bývalého pivovaru s nástavbou sýpky. Na východní straně dvůr obklopený ze severu a východu přízemními hospodářskými budovami , z nichž vystupuje patrová hmota bývalé lesovny, na ostatních stranách zahrada. Ostatní budovy dvora ani zahrada nejsou předmětem ochrany.

• Kód CZ 14371, Semín, ves, Semín, Pardubice, Pardubický kraj

• operativní průzkum a dokumentace - září, říjen