fara

Situace: Na hraně návrší na jižním okraji obce, západně od kostela, svými pozemky přiléhá ke hřbitovu. Rozsáhlé pozemky devastované a druhotně rozparcelované farní zahrady či sadu nesjou předmětem památkové ochrany.Dvůr původně vymezovaly na jihu a východě dvě poloroubené hospodářské stavby (stodola s polovalbovou střechou krytou pův. šindelem) a ve zbylých úsecích ohradní zeď zděná z kamene. Zděná monobloková jednopatrová částečně podsklepená stavba na obdélném půdorysu o rozměrech 16,5 x 11 m, s mansardovou střechou a dřevěnou pavlačí do nádvoří. Zdivo cihelné (včetně kleneb), vápenné omítky. Pavlač před požárem podezděna pilíři, po obnově dřevěnými sloupky. interiér: Dispozice šířková, nepravidelný dvojtrakt s příčnou chodbou zhruba uprostřed. Po levé straně chodby obytná místnost s valenou klenbou s párovými pětibokými výsečemi a za ní druhá plochostropá s omítaným podhledem a nevysokým fabionem s profilovanou římsou, jednodušší fabion je i v chodbě. Vpravo za vstupem trojramenné schodiště do patra , jehož úzkým zrcadlem prostupuje čtveřice subtilních pilířů, propojených zábradlím s typickými oválnými otvory. krátká boční chodbička a další plochostropá místnost (nyní koupelna), částečně redukovaná klenutým blokem zdiva nad schodištěm do sklepa. Příčná chodbička umožňuje vstup do sklepa pod jihozápadní částí budovy a do dvou místností při severním průčelí. Z nich místnost pravo za schodištěm je valeně klenutá. V 1. patře původně byly ploché trámové stropy s omítaným rákosovým podbitím a vrchním prkenným záklopem s vrstvou mazaniny, po požáru nové, stejného vzhledu.V patře obnoveny po požáru ploché fabionové stropy. Sklep : dvě obdélné prostory valeně zaklenuté z cihel do bednění, nestejných šířek, zadní předělena příčně na dvě menší, přičemž jejich stěny i čelo jsou vyzděny z převážně kamenného zdiva. Přístup po křivočarém cihelném schodišti místy s odkládacími výklenky v obílených zdech. Exteriér: Podélná průčelí jsou symetricky pětiosá, boční dvojosá, mansardová střecha krytá šindelem , s dřevěnou dělící římsou je nově prolomena oválnými vikýři (tři na podélné a dva na bočním průčelí) a v horní polovině doplněna drobnými větracími volskými oky. Vstupní průčelí člení vodorovně pouze plochý omítaný sokl , dřevěná pavlač na sloupcích , jejíž dřevěná pultová stříška zakrývá i mohutnou profilovanou korunní římsu. Vstup v přízemí i v patře uprostřed. Vstupní obnovené dvojkřídlé dveře jsou osazeny v líci pravoúhlého hladkého ostění, nad nímž je omítkový nástavec s obnoveným vročením 1786. Okna jsou nové repliky původních, dvojitá, dvojkřídlá o šesti tabulkách zasklení. V 1. patře se uplatňují kolem oken pouze hladké šambrány, v přízemí jsou ploché, dvojvrstvé, doplněné ozdobně z plochy vykrajovanými suprafenestrami a prohnutými uchy. Ostatní průčelí člení kromě hladkého soklu a profilované korunní a kordonové římsy ještě stylizovaná pásová rustika v plochách mezi dvojicemi širokých svislých pásů (reminiscence pilatsrů)a nárožní omítkové kvádrování. Stuhové šambrány oken v přízemí s uchy v rozích jsou mohutnými klenáky provázány s kordonovou římsou, v patře jsou klenáky drobnější, okna jsou navíc doplněna parapetními obdélnými zrcadly. Okenní křídla jsou osazena v líci fasády. Barevné provedení : zelenobílé. Ohradní zeď je zachovalá především na severní a západní straně, je vyzděna převážně z lomového kamene, zbytky hladkých jednovrstvých omítek ojediněle nesou zbytky bílení. Koruna zdiva je kryta ve spádu do dvora pískovcovými deskami s okapnicí. ( popis J. Svobodová)