socha sv. Jana Nepomuckého

U novodobého mostu přes řeku Oslavu je na pravé straně nábřeží situována kamenná socha sv. Jana Nepomuckého na architektonicky členěném podstavci. Podstavec tvoří předstupující čtyřboká dvoustupňová patka přecházející výžlabkem v užší hranolový dřík členěný sekanými rámy tvaru vertikálně orientovaného obdélníka s vybranými rohy. Dřík je ukončen nahoře i dole výžlabky profilovanou římsou nesoucí nízký postament sochy. Socha v mírně podživotní velikosti je zachycena v pohybu, pravá noha je nakročena, pravá ruka ohnuta přidržuje drobnější krucifix, mírně ohnutá levice je volně vztažena od těla. Hlava světce pootočená a přikloněná k pravému rameni shlíží na ukřižovaného Krista. Figura je zachycena ve formách obvyklého ikonografického ztvárnění; světec je oděn v charakteristický kněžský šat s klerikou, rochetou a almucí, hlava světce má ušlechtile modelovanou tvář s jemnými rysy, pootevřenými ústy a zamyšleným pohledem lemovanou plnovousem a kadeřavými vlasy krytými biretem.