hospodářská budova

Přízemní zděná omítaná budova na obdélném půdorysu s polovalbovou střechou krytou pálenými bobrovkami. Zdivo z lomového kamene s cihelnými klenbami je hladce omítnuto a obíleno. V interiéru je pozoruhodný dvojlodní prostor zaklenutý do robustních pískovcových sloupů (o průměru cca 40 cm) plochými plackami do pasů, celkem 5 příčných polí. Osvětlení zprostředkují ležatá okénka v osách klenebních polí, v segmentové špaletě s cihelným šikmým parapetem a s pískovcovým ostěním na vnější straně. Podlahy jsou nepůvodní – betonové. prostor je druhotně rozdělen tenkými příčkami. Dvorní průčelí je silně poškozeno nevhodnými průrazy dveřních otvorů, přístavbou a nečleněnou hrubou omítkou. Štítové průčelí, původně s bedněnými dveřmi na seník, neslo ve štítu zbytky stříkaných omítek. Při vestavbě do podkroví byl však štít nově vyzděn z tvárnic, dveře nahrazeny vysokým oknem a bylo zcela odhaleno smíšené zdivo stěny přízemí. Větší zbytky omítkového členění jsou dochovány na zadní straně budovy: Kamenná ostění okének s lištou (dnes převážně zazděná) jsou konstrukčně vložena ve větších otvorech s cihelnou obezdívkou a dvojitým segmentovým záklenkem. Kolem ostění bývala patrně hlazená šambrána ve stejné šíři, která kontrastovala s okolní hrubozrnnou omítkou šedé barvy s příměsí uhlíků. Ostění bylo bíleno. Také římsu (dnes jednoduše podseknutou) doplňoval zespoda hladký pás.