dům U Nejsvětější Trojice

Dům vznikl ze dvou pův. samostatných domů, které v r. 1726 koupil kamenický mistr Andreas Kranner st. a zásadním způsobem je přestavěl (1729), snad za účasti Bartolommea Scottiho. K další přestavbě došlo koncem 18. stol., r. 1821 provedl menší úpravy J. Ch. Wytteck. Pozoruhodná stavba v nárožní poloze má velmi bohatě zdobenou průčelní trojosou fasádu (se střední osou sdruženou), která vpravo pokračuje jednodušším průčelím. Dvě pův. křídla uzavírají spolu s ohradní zdí a krátkým záp. přístavkem nepravidelný pavlačový dvůr. Hl. průčelí třípatrového domu se obrací do Šporkovy ul. a je řešeno zajímavým způsobem. Architekt jako by počítal s rozšířením stavby vlevo o čtyřosé křídlo, protože dnešní levá část průčelí je pojímána jako risalit. Bohatá štuková výzdoba včetně vikýře. Na římse nad vstupem spočívá sokl (dnes bez zlomku sloupu, který na ní stával) s nápisem PROVIDENTIA / DEI / VISV EST / IN PIO / EV LOCIO / LAPICIDA (1729). Chybí i socha klečícího muže, údajně kameníka A. Krannera. Čtyřosá pravá část průčelí je jednodušší. Boční devítiosá fasáda do Jánské ul. již není tak zdobná. V supraportě s reliéfem je chronogram: ITA / SALVTABIS / LAVDETVR IESVS CHRISTVS / AMEN (1729). Dvorní fasády prošly klasicistní Wytteckovou úpravou, kdy byly doplněny pavlače. V JZ části dvora je přízemní stavba pův. kůlny (zřejmě klasicistní zdi) a novodobá přístavba garáží. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/