sýpka

Jedná se o patrovou stavbu z lomového zdiva s menším podílem pálených cihel, postavenou na obdélném půdorysu. Orientována je delší okapovou stranou k hlavní komunikaci, mírně se svažující k severu. Střecha sýpky je sedlová o sklonu 50°, krytá jednoduše kladenou pálenou taškou typu drážkovka. Uliční průčelí je prolomeno pěticí okenních os. Okenní otvory jsou nízké obdélné (na šířku), vyzděné z pálených cihel. Parapety přízemí provedeny z jednoho kamenného (pískovcového) bloku, v patře jsou jako zbytek otvorů z pálených cihel. V oknech jsou osazeny kované tyčové mříže. Vertikální pruty mříží jsou provlečeny očky horizontálních prutů. Vstup je v přízemí prostřední osy z menší kamenné rampy. Lemován je pískovcovým ostěním bez profilace. Výplň dveří je dřevěná kombinované konstrukce – na svlakových dveřích je přibyt lícový ozdobný pokryv, symetricky vyskládaný do kosočtverce, v půlce horizontálně rozdělený a orámovaný obvodovým rámem z úzkých latí. K nosné svlakové vrstvě je lícová plocha přibita kovanými hřeby s pohledově se uplatňujícími oblými hlavami, tvořící hustý rastr. Povrch dveří nese dnes již značně opršelý modrý nátěr. Zevnitř je osazen krabicový zámek, na líci je pouze zdobně ztvárněný kovaný štítek lemující otvor pro klíč. Na vnější lícové straně je osazená kovaná zamykatelná závora. Zadní podlouhlé průčelí je prolomeno pouze trojicí okenních os. Rozměry a tvar okenních otvorů a stejně tak i osazené kované mříže jsou shodné s okny uličního průčelí. Takto provedená okna jsou i v levé ose jižního štítového průčelí. To je dvojosé a v pravé ose v přízemí je dnes zazděný dveřní otvor. Nad ním je prkny zabedněné větší okno. Štít svým dělením poukazuje troj podlažní půdní prostor sýpky. Dělení je provedeno v omítce taženými, lehce profilovanými římsami. V prvním podkrovním podlaží je osově umístěna dvojice oken. O podlaží výše již dvojice oken uhýbá mimo osy směrem ke středu. V nejvyšším podlaží je pouze jeden okenní otvor oválného tvaru. Pod ním spočívá na římse ze štuku vyvedený rozvinutý vějíř. Obdélná okna štítu jsou v líci opatřena svlakovými dvojkřídlými okenicemi s žaluziovým pobitím – v některých případech s dochovaným sytě zeleným nátěrem. Shodným způsobem je členěn i severní štít. Vnější plášť sýpky je opatřen starší vápennou omítkou, jež byla později celá upravena pekováním a přehozena mladší rovněž vápennou, natřenou žlutým okrem. Mladší omítka je dnes z cca 90% opadaná, a tak se pohledově uplatňuje starší omítka. Kromě výše popsaného členění štítů římsami a vějířovitých dekorů nebylo pozorováno žádné plastické členění fasád. Pouze delší průčelí jsou završena z cihel vyzděnými okapními římsami s prostým výžlabkem. Dodnes patrné je ale barevné členění fasády. Na světle okrovém podkladu se objevují červeně zbarvené šambrány okenních otvorů a iluzivní nárožní bosáž. Větší plochy pak zřejmě byly rozděleny lizénovými rámy téže barvy. Při nárožích a v ploše štítů jsou umístěny jednoduché kotvy kovaných táhel, jimiž je zdivo sýpky staženo.