kostel sv. Antonína Paduánského

Na volném prostranství v jádru obce situovaná podélná jednolodní stavba obdélného půdorysu s trojboce ukončeným presbytářem a s polygonálně završenou zvonicí začleněnou v podobě rizalitu do vstupního průčelí. Z bočních průčelí při presbytáři vystupují na obou stranách krátká příčná patrová křídla obdélného půdorysu obsahující v přízemí sakristie a v patře oratoře. Západní vstupní průčelí kostela opatřené rustikou vertikálně člení v podobě mírně vystupujícího středního rizalitu těleso věže a po stranách dvojice nárožních pilastrů prolomených mělkými vpadlinami nahoře ukončenými reliéfní jeptiškovou kružbou. Horizontálně je průčelí členěno profilovanými patkami pilastrů a předstupujícím profilovaným soklem rizalitu, kordonovou římsou obíhající rizalit přibližně ve dvou třetinách jeho výšky a vyloženou profilovanou korunní římsou. V ose rizalitu se v přízemí nachází pravoúhlý edikulový portál vstupu do podvěží. Půlkruhově zaklenutý vstup s profilovanou archivoltou je prolomen v edikulové architektuře tvořené bočními profilovanými lizénami, na které jsou položeny volutové konzoly zdobené vegetabilními reliéfy a motivy penízků, které nesou vyloženou profilovanou římsu opatřenou na rozích akroteriemi. Pod římsou konzoly svírají pás vlysu bohatě dekorovaný reliéfními a prolamovanými ornamenty s geometrickými a florálními motivy. Do cviklů portálu jsou vloženy ornamentálně zdobené reliéfní kruhové terče doplněné reliéfními akantovými rozvilinami. Dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s lunetovým nadsvětlíkem člení obdélné rámy a vpadliny lemované pásy reliéfního perlovce a čtyřboké vpadliny se stranami tvarovanými do oslích hřbetů. Částečně prosklený nadsvětlík je zdoben paprsčitým uspořádáním dřevěných i skleněných výplní do motivu slunce. Po stranách rizalitu je vstupní průčelí prolomeno půlkruhově zaklenutým a výše kruhovým okenním otvorem opatřenými profilovanými šambránami. Nad rizalitem vyrůstá z korunní římsy nízký pravoúhlý dvoustupňový štít završený římsou. Štít zdobený pásy keramických kachlů s reliéfními vegetabilními ornamenty nese uprostřed kamennou barokní rokajovou kartuš s aliančním znakem Althanů a neidentifikovaného šlechtického rodu, kartuš je završena knížecí korunou, z níž spadají bohatě zřasená přikrývadla. Boční průčelí lodě a průčelí presbytáře jsou členěna lizénovými rámci a na lizénách položenými pilastry s profilovanými patkami a římsovými hlavicemi, které nesou profilovanou korunní římsu, průčelí bočních křídel členěná obdobně bez pilastrů jsou završena ořímsovanými trojúhelníkovými štíty. Boční průčelí lodě jsou prolomena po čtyřech segmentově zaklenutých okenních otvorech s lištovými šambránami s klenáky. Trojboký závěr presbytáře je na bočních stranách prolomen okenními otvory lunetového tvaru opatřenými lištovými šambránami. Boční křídla jsou v přízemí prolomena pravoúhlými a segmentově zaklenutými okenními otvory a v patře lunetovými okenními otvory rámovanými lištovými šambránami. Východní boční průčelí jižního křídla a severní štítové průčelí severního křídla jsou v přízemí prolomena pravoúhlými vstupy s lištovými šambránami, vstup jižního křídla je veden pravoúhlým portálem s profilovanou lištou, ušima a kapkami. Vstup jižního křída je uzavřen dvoukřídlými dveřmi obdobné konstrukce a výzdoby jako dveře západního hlavního vstupu. Dvoutabulkové a čtyřtabulkové okenní výplně s dřevěnými rámy jsou novodobější, bez památkové hodnoty. Pravoúhlý vstup ze severní sakristie do prostoru presbytáře je opatřen dvoukřídlými dveřmi svlakové konstrukce s lícovou rámovou stranou s deskovými výplněmi členěnými výžlabky a vystupujícími plochami s lištami tvarovanými do kvadrilobů a obdélníků s konvexně tvarovanými vybranými rohy. Klíčová dírka je opatřena kovaným emblémem rokajového tvaru. Kované závěsy jsou tvarované do oblých listovitých forem s bočními lalokovitými výběžky. Oktogonální završení věže členěné profilovanou kordonovou a korunní římsou s obloučkovým vlysem má zvonicové patro osvětleno čtyřmi hrotitě zaklenutými okenními otvory se žaluziovými okenicemi. Na stranách bez tvorů jsou umístěny kruhové ciferníky hodin. Na západní stěně věže nad štítem je prolomen kruhový otvor opatřený profilovanou šambránou, do nějž je vložena prolamovaná keramická roseta s bohatým ornamentálním dekorem. Stojatá stolice krovu lodě nese sedlovou střechu nad závěrem presbytáře polygonálně zvalbenou, boční křídla jsou kryta sedlovými střechami, střechu věže tvoří polygonální jehlan završený makovicí a křížem s trojlaločným zakončením břeven a paprsčitou svatozáří. Střešní krytinou je pálená taška bobrovka, jehlan věže je kryt plechem s červeným nátěrem, makovice s křížem je žlutě natřena.