dům U Zeleného kříže

Dům vznikl, v místech raně got. městského opevnění, srůstem dvou původně samostatných renesančních objektů. Větší z nich, přestavěný kol. r. 1653, dal základ modernizaci probíhající po sjednocení r. 1658. Dnešní vzhled objektu je výsledkem přestaveb před r. 1717, po roce 1753 a v 19. stol. Budova o 4NP výrazně ustupující z linie uliční čáry leží na poměrně široké obdélné parcele. Sestává z hl. objektu,k němuž se ze severu připojují krátší křídla uzavírající dnes zastřešený dvorek. K jihu z hlavní budovy vybíhá krátké patrové křídlo. Hl. průčelí se do nám. obrací fasádou o osmi nepravidelně rozmístěných osách. Záp. dvojice je od zbytku fasády oddělena nárožní bosáží. Okna mají jednoduché stuhové šambrány, v ose 3.NP je vpadlé pole v podobě kvadrilobu s maltézským znakem. Parter je nově upraven, kryje jej konstrukce kryjící parkovací stání. Fasády do dvorku jsou hladké. Valeně klenutý suterén zpřístupňuje schodiště ze dvora. Vstupní síň v přízemí byla dodatečne předělena hloubkovou příčkou, která přerušuje valenou klenbu s trojúhel. výsečemi. Do zadní části bylo vloženo pozdně barokní schodiště. Místnost vpravo má valenou klenbu s výsečemi. Ze severu navazující prostor v pravém křídle je klenut shodně, ale výseče doprovází štukové lemy. V levé části přízemí je místnost s valenou klenbou a pětibokými výsečemi a velně klenutý prostor s výsečemi trojúhelnými. Zadní křídla byla zaklenuta valeně s výsečemi v 18. stol. Patra jsou plochostropá.