venkovská usedlost
Cheb
Třebeň
Třebeň
usedlost
lidová architektura a umění

anotace

Venkovská usedlost z roku 1830 skládající se z obytného stavení, stodoly, stáje s kolnou, chlévů a dvou bran. Jedná se o komplex budov s celozděnou konstrukcí.

dějiny

Příklad výstavného rozlehlého statku situovaného na exponovaném místě v obci, jenž svým celkovým charakterem svědčí o zámožnosti původních majitelů.

2006: Neudržováno. Na obytném stavení osazena nová plastová okna.

popis

Zemědělskou usedlost tvoří čtyři křídla budov, která uzavírají lichoběžníkový dvůr. Na severozápadě, směrem do centra obce, stojí obytné stavení, jihozápadní křídlo tvoří stáje s vozovou kolnou, proti obytnému domu na jihovýchodě stojí stodola, a v severovýchodním křídle jsou chlévy. Mezi obytným stavením a chlévy je situována brána, druhá vjezdová brána je v proluce mezi domem a stájemi. Uprostřed dvora stával holubník.

• Kód CZ 16627, Třebeň, ves, Třebeň, Cheb, Karlovarský kraj

Využití

• Obytné stavení obydleno dvěma rodinami, které využívají i hospodářské objekty pro chov zvířat a jako skladiště.