dům U Glaubiců

Dům vznikl dvojí (před 1585 a před 1606) renesanční přestavbou pův. dvou předhusitských objektů. Pozdně renesanční etapa určila hl. rysy objektu, dále pozměněného barokními a klasicistními zásahy (kol. 1780, 1804). Podobu interiéru a dvora ovlivnila historizující obnova z r. 1905. Stejně jako sousední objekty, také tento dům je řadový a probíhá celým blokem. Hl. průčelí do Malostranského nám. má Palliardiho luisézní fasádu (1804), dvoupatrovou (s podkrovím) a v délce pěti okenních os. Parter otevírá dvojice silně stlačených oblouků loubí. Atikový pás ukončuje římsa, nad kterou se vypíná trojúhelný štít. Pod osovým oknem 1. p. je nový nápis U GLAUBICŮ. Zadní třípatrová fasáda - pouze čtyřosá - na Tržiště má pozdně barokní výraz: objevují se zde ještě zvlněné římsy; s klasicistními prvky. Vzhledem ke sníženému terénu je parter vyšší. Neobvyklé jsou nádvorní fasády domu, neobyčejně bohatě vybavené, stavebně související s úpravou fasády do náměstí a doplněné ještě r. 1905 historizujícími detaily, takže celek získal poněkud (novo)romantickou podobu. Sklepy ve více úrovních. Interiéry domu jsou klenuté i plochostropé; zčásti bohatě zdobené (štuková dekorace, fragmenty nástěnných maleb, trámové stropy, aj.) /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/