sýpka

Špýchar byl součástí původně bohaté zemědělské usedlosti s trojstranně zastavěným dvorem, kde po pravé straně byl štítově orientovaný zděný patrový dům s navazujícími chlévy, naproti opět štítově orientovaný patrový špýchar s navazující nižší hospodářskou částí a v závěru dvora byla patrně stodola. Vyjma špýcharu byly všechny budovy přestavěny a modernizovány, přičemž zjednodušující úpravy zcela setřely historickou podobu těchto staveb. Předmětný špýchar je zděný, jednopatrový, obdélného půdorysu, opatřený sedlovou střechou a krytý pálenou taškou – bobrovkou (jednoduchou). Interiér : přízemí děleno dvoutraktově, středové segmentové pasy svedeny do podpory a zaklenuty pruskými klenbami, patro plochostropé. Exteriér : fasády jsou členěny omítaným soklem, profilovanou kordonovou a korunní římsou, a lesenovým orámováním s půlkruhově vykrojenými, odsazenými kouty. Okna se segmentovými záklenky mají hladké pásové šambrány, v odsazení jsou ležaté obdélné štěrbiny s kovanými mřížkami s esovitými trny. Štít s kruhovým větracím okénkem v ose zdobí po obvodu vykrajovaný plochý rám. Vstupní otvory jsou novodobě upraveny, přičemž nahradily jednak starší středový vstup s trámkovou zárubní a dále dva nepůvodní rozšířené otvory vrat.. Na fotodokumentaci z doby před opravou je patrná kombinace hrubší stékavé struktury omítky v kombinaci s hlazenými architektonickými články. Současná barevnost: architektonické články bílé, plochy okrové. ( popis J. Svobodová 2004)