zámek

Zámek stojí solitérně v jižní části náměstí Městečko ve Velkých Němčicích. Je dvoupodlažní zčásti podsklepenou budovou se třemi křídly tvořícími půdorys tvaru písmene U, završenou valbovými střechami. Na jihozápadní straně jižní křídlo v celé jeho šířce zakončuje mohutný opěrák. Fasády jsou hladké, zdobené pouze okenními šambránami vytaženými v omítce a profilovanou korunní římsou. Na hlavní východní straně zámku se nacházejí v přízemí dvě obdélníková okna a pravoúhlý vstup, v patře se nachází pět okenních os. Severní fasáda je členěna v přízemí čtyřmi okenními osami a novodobě proraženým vstupem, pět velkých okenních os v patře navazuje na okna v přízemí, dvě malá okna jsou novodobá. Západní fasády mají novodobé pravoúhlé okenní otvory, prostor mezi křídly vyplňují plechové stříšky. Jižní fasáda má v přízemí čtyři okenní otvory a novodobě proražený vstup, v patře je osm okenních os zachovávajících linii oken v přízemí. Sklep pod severním křídlem obsahuje dvojici valeně klenutých prostor. Přízemí má poměrně složitý půdorys znejasněný mladšími příčkami. Najdeme zde místnosti s renesančními valenými klenbami se styčnými i nestyčnými trojbokými výsečemi s hranami vytaženými do hřebínků. Do patra vede jednoramenné schodiště klenuté stlačenou klenbou a přístupné vlastním vchodem v severním křídle. Místnosti patra mají převážně ploché stropy, menší část je zaklenuta valeně. Okenní otvory obou podlaží jsou většinou vloženy do segmentově zaklenutých špalet. Řadu dveřních výplní a zárubní člení profilované pravoúhlé výplně z 2. poloviny 19. století. Vaznicový krov má v plných vazbách příčné vzpěry.