palác Kagerů ze Štampachu

Objekt na mírně lichoběžné parcele se skládá z hl. budovy o 4NP při ul. Letenské a tří křídel o 2NP kolem obdélného dvora. Průjezdům jsou do ul. představeny pískovcové portály. Šestiosé červeno-bílé průčelí se sdruženými okny a dvojicí pískovcových portálů na krajích lemují liseny. Okna v 2.a 3.NP jsou sdružena vždy pod jeden fronton a doplněna vpadlými parapetními výplněmi. Okna 4.NP lemují šambrány, v přízemí mají přímé nadokenní římsy. Nádvorní průčelí má okna jednotlivá kromě záp.osy, kde jsou sdružena do dvojic. Schodišťová věž je čtyřpatrová, obdobně členěná jako ostatní průčelí. Průčelí dvorních budov člení liseny a ploché okenní šambrány. Parapety zdobí čabrakový motiv. V přízemí hl. budovy se nalézají především renesan. valené klenby s lunetami s hřebínky. Schodiště ve věži je dvouramenné se střední vřetenovou zdí. Novou prosklenou ocelovou konstrukcí bylo propojeno s vých. křídlem. 2.NP opakuje dispozici přízemí jen částečně. Zaklenuta je pouze předsíň u schodiště. Plochostropé je i 3. a 4.NP. Přízemí záp. a vých. křídla mají valené klenby se styčnými a pětibokými výsečemi. V přízemí vých. křídla se zachovaly mramorové žlaby v býv. konírně. Již. křídlo je plochostropé. (podle UPP, ed. P. Vlček, Praha 1999.) Zahrada na parc. č. 132 (není KP): Původně barokní palácová zahrada vybudována na starším základu, přístupná z ul. U Lužického semináře. Půdorys pozemku zahrady má tvar obdélníku jehož delší rozměr je orientován ve směru sever-jih. Východní strana zahrady je lemována obvodovou zdí s vjezdovými vraty. Západní hranici tvoří dvoupodlažní přístavba paláce. Severní hranice je oproti původnímu stavu posunuta cca o 5 m do pozemku zahrady přízemní přístavbou. Z jihu je pozemek lemován štítovou zdí čp. 112. Po povodniv r. 2002 byla zahrada zadlážděna a je využívána jako venkovní posezení restaurace Vojanův dvůr.