činžovní dům

Nárožní třípatrový nájemní dům se zvýšeným přízemím, dvoutraktový, podsklepený, půdorysně krytý zalomenou sedlovou střechou s pravoúhle lomeným schodištěm ve styku křídel. Bohatě zdobená fasáda - okna v profilovaných šambránách, v 1. patře rámovaná iónskými sloupy. Hlavní průčelí prolomeno místě pásové bosáže přízemním domovním portálem se dvěma figurami atlantů s delfíny u nohou od J. V. Myslbeka. Plocha všech pater pokryta kvádrovou rustikou. Boční průčelí odpovídá úpravou hlavní fasádě. Ve zvýšeném přízemí vystupuje 2. a 3. osa loggií, v níž dva vložené toskánské sloupy podpírají kladí s nápisem LÉTA PÁNĚ MDCCCLXXVIII. Vestibul s osovým schodištěm do zvýšeného přízemí kryje placková klenba mezi dvěma poli valenými, stěny člení pilastry, rámující střední pole s obloukem slepé arkády. Z novodobě upravených interiérů je zajímavá hala v pravé části zvýšeného přízemí, dělená mohutnými válcovými pilíři a krytá segmentovou klenbou z mraženého skla, maskující skryté zářivky. V letech 1915 a 1926 provedl významné úpravy interiéru i exteriéru stavitel Matěj Blecha. V roce 1995 proběhla celková rekonstrukce na základě projektu arch. Miroslava a Orlina Illinčevů.