kostel sv. Anny

Monumentální kostel je postaven uprostřed obce, na rovném nezastavěném prostranství s parkovou úpravou. Orientovaná basilikální stavba románské typologie je postavená z cihel, omítaná s bohatě členěnou fasádou, na předsazeném oplechovaném kamenném soklu. Zakrytá je členitou sedlovou střechou s plechovou krytinou. Hlavní vstup je ze západu, v ose průčelí dominuje hranolová věž s vysokou jehlancovou střechou, po jejích stranách z hmoty stavby vystupují kruhové věžovité přístavky s kuželovou střechou, uvnitř směřují schodiště na kůr, do věže a na galerie. Trojlodí s vysokou střední částí a navazujícím transeptem a nižšími, patrovými bočními loděmi. Za transeptem navazuje nižší presbyterium, na hřebeni opatřené hranolovou sanktusovou věžičkou a stavbu uzavírá ještě nižší apsidový závěr zastřešený kuželovým pultem. Po stranách presbyteria vystupují dvě čtvercové sakristie, s pultem střechy opřeným o stěnu presbyteria, součástí je apsidový výstupek a krytá předsíň. V západním, osově symetrickém průčelí předstupuje před loď čtyřpodlažní hranolová věž. Její nároží zvýrazňují opěráky, které se s výškou pater zužují (v úrovni přízemí je v ploše ustouplé pole vrcholící motivem trojlistu a trojúhelné štítky kryje plech, další dvě patra člení pásová rustika, pulty stříšek s bobrovkami). Rám uzavírá obloučkový vlys pod obíhající profilovanou římsou. Předložené žulové schodiště stoupá k hlavnímu vstupu, který je umístěn v ústupkovém portálu s půlkruhovým zaklenutím, s kruhovými polosloupy s korintskými hlavicemi. V tympanonu je umístěn štukový reliéf Piety. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé obdélné rámové, jedná se o novou repliku původních. Rozeta nade dveřmi v členité šambráně analogické archivoltě vstupu, s kružbou vzájemně se protínajících kruhů. Ve třetí výškové úrovni věže směřuje do tří stran pseudorománské sdružené podvojné okno (v hmotné šambráně, se třemi kruhovými pilíři, pod parapetní římsou obloučkový motiv), ve čtvrté úrovni je opět v plastické šambráně vysoké potrojné okno s půlkruhovým zakončením. V nejvyšší úrovni věže směřuje do všech stran ciferník hodin, po stranách jsou v edikulových rámech niky a další zdobení stěn včetně zalomených štítků se štukovými obrazci. Vysoká polygonální jehlancová střecha věže je ve 2/3 výšky ještě opatřena prstencem, ve vrcholu je makovice a kříž. Postranní věžice jsou kruhového půdorysu, patrové, zakryté kuželovou střechou, která vrcholí hrotnicí. Obdélné vstupy ze západní strany ve štukovém portálu se stlačeným obloukem v nadpraží. Stěny spodní části člení přípory s římsovými hlavicemi, v polích slepé arkády. Pod patrovou římsou obloučkový vlys ve tvaru trojlistu. V patře - podvěží je šest vysokých úzkých oken půlkruhem zaklenutých, v členité šambráně, pod hlavní římsou obloučkový vlys. Jižní průčelí – boční loď kostela je patrová, členěná pravidelně rozmístěnými lisénami, mezi nimi v přízemí i v patře jsou zapuštěná okna (5 os) půlkruhem zakončená, v profilované šambráně, se šikmým parapetem. Mezi lisénami dělí úrovně pater oplechovaná římsa, pod ní obloučkový vlys, pod hlavní římsou štukový pás. V hlavní lodi nad pultem střechy lodi boční jsou v osách kruhová okna se čtyřlistem, štukové terče pod hlavní římsou nahrazují motiv obloučků. Štítové průčelí transeptu rámují lisény, v ose spodní části (cca do výše boční lodi) je vysoké potrojné okno završené půlkruhem, nad oplechovanou římsou (pod níž je obloučkový vlys) je v ose rozeta s motivem květu, po stranách a ve vrcholu trojúhelného štítu vysoká a úzká okna půlkruhem završená. Štít lemuje obloučkový vlys, v ploše vystupují stylizované štukové kříže. Na hřebeni střechy při průčelí je umístěn kamenný kříž, stejně na hřebeni při štítu uzavírajícím hlavní loď. Obě boční průčelí transeptu obsahují jednu okenní osu: okno v přízemí je shodné jako v boční lodi, v patře je převýšené, opět půlkruhem ukončené. Pod hlavní římsou s obloučkovým vlysem jsou ve výši rozety štítu umístěny rozety s motivem čtyřlistu. V průčelí presbyteria jsou prolomena nad pultem střechy sakristie sdružená čtyři okna s půlkruhovým ukončením, pod hlavní římsou opět štukové terče. Po pravé straně této části stavby je stupňovitý opěrák, při něm v přízemí vysoké okno. Na hřebeni střechy při závěru je vztyčena otevřená čtvercová zvonice s jehlancovou střechou vrcholící křížem. Půlkruhový apsidový závěr člení opět přípory s římsovými hlavicemi, v osách jsou umístěna tři vysoká, půlkruhem ukončená okna zapuštěná v členitém ostění, parapet oken je šikmý. Mezi hlavní římsou a další oplechovanou římsou je drobná část s trpasličí galerií. Sakristie je přístupná po předsazených schodech, přes nižší předsíň zakrytou sedlovou stříškou. V ose je vstup půlkruhem završený, s dřevěnými zdobně členěnými dveřmi včetně kování, nad vstupem štukový trojlist. Postranní okénka jsou drobnější, rámy stěn navazují na obloučkový vlys pod římsou. Ke čtverci půdorysu sakristie s jedním oknem je při závěru připojena apsidová část s okny třemi. Severní průčelí je prakticky shodné jako jižní, v ose štítového průčelí příčné lodě přibývá boční vstup po předložených kamenných schodech. Vstup je umístěn v půlkruhem ukončeném portálu (ústupkovém, čtyřikrát odstupněném, s vloženými kruhovými sloupky včetně tordování). Vlastní dveřní otvor vrcholí trojlistem, jsou osazeny dvoukřídlé ocelové dveře s plátováním.