venkovská usedlost, transfer z Lužan 35

1) obytné stavení 2) stodola Drobná venkovská usedlost z 19. století, tvořená roubeným obytným stavením a kolmo navazující stodolou rámové konstrukce. V obytném stavení zachován částečně roubený oplentovaný prostor černé kuchyně s chlebovou pecí, v interiéru řada původních hodnotných prvků (osvětlovací krbeček ve světnici, dveře včetně zárubní, okna,...). Navazující stodola má rámovou konstrukci s bedněnými a částečně zděnými stěnami. Objekt byl na svém původním místě v Lužanech poslední kvalitní ukázkou historické venkovské zástavby obce. Jednotlivé objekty usedlosti byly v závěru roku 2008 a na jaře 2009 postupně rozebrány na původní lokalitě v obci Lužany (okr. Plzeň - jih), neboť původní majitel o ně nejevil zájem a chtěl objekty demolovat Díky zájmu a péči Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech byly objekty transferem zachráněny před likvidací a plánovanou demolicí.