bývalá škola

Zděný dvoupodlažní podsklepený objekt na obdélném půdorysu, završený sedlovou střechou s valbami vrcholícími malými trojúhelnými štítky s lomenicí (štítek do dvora hladký), s výrazným přesahem okapů s barevně řešeným prkenným podbitím. Na severní a jižní straně střechy dvojice volských ok, ve střeše trojice zděných komínů (spodní část omítaná, horní z režných cihel), krytina pálená bobrovka. Při severovýchodním nároží je k budově připojen přízemní přístavek s dřevěnou, k ulici otevřenou verandou, krytý jednoduchou valbovou střechou (bobrovka). Fasády člení průběžný nízký sokl, tvořený obkladem z pískovcových kvádříků, v patře rastrový prkenný obklad s konzolkami, vzdáleně imitující hrázdění, omítky břízolitové. Původně dřevěná okna byla v nedávné době vyměněna za plastová; všechna okna v přízemí jsou usazena na přímých podokenních římsách. Východní ke komunikaci obrácené vstupní průčelí má v přízemí otevřenou verandu, přístupnou po širším žulovém šestistupňovém schodišti. Veranda je nesena 4 dřevěnými profilovanými hranolovými sloupky s dekorativní řezbou, opatřena původním plochým dřevěným kuželkovým zábradlím, keramickou červeno-bílou dlažbou, strop je prkenný se stropnicemi s okosenými hranami a barevnou dekorativní výmalbou. Z verandy vpravo vedou do přízemí původní dvoukřídlé dřevěné kazetové dveře, prosklené v horní třetině a s dobovým kováním. Vpravo od verandy v přízemním přístavku dvojice na výšku obdélných oken (pravé úzké), v „hrázděném“ patře jedno na výšku obdélné okno a 2 dvojice drobných na šířku obdélných okének. Jižní do zahrady obrácené boční pětiosé průčelí má v pravé ose přízemí umístěný polokruhem zaklenutý vstup do otevřené předsíně s původní keramickou dlažbou, z níž vedou kazetové vstupní dveře na schodiště do patra, kde je umístěn byt učitele; vpravo od vstupu drobné okénko osvětlující schodiště do sklepa. V levé části přízemí čtveřice rozměrných obdélných oken na společné podokenní římse, osvětlující prostor bývalé učebny; nad okny stopy po bývalém nápisu OBECNÁ ŠKOLA. Nad vstupem na výšku obdélné okno osvětlující mezipodestu schodiště. V „hrázděném“ patře trojice obdélných oken do bývalého bytu učitele, před okny dřevěné truhlíky na dřevěných konzolkách (chybí u levého okna); v pravé krajní ose umístěn reliéfní znak s českým lvem (reliéf setřený). Západní průčelí má v levé části přízemí novodobé trojdílné okno, pravá část přízemí je zčásti zakryta bedněným přístavkem s pultovou střechou, v patře pouze jedno drobné na šířku obdélné okno v levé části průčelí. Severní průčelí v přízemí s jedním novodobým trojdílným oknem, levou část přízemí zakrývá přízemní zděný přístavek s trojicí oken (do WC), zasahující z východního vstupního průčelí. V patře trojice nepravidelně rozmístěných na výšku obdélných oken.