kostel sv. Vavřince

Obec se v písemných pramenech poprvé uvádí v roce 1482; v roce 1551 nazývána již městečkem. Kostel vznikl zřejmě jako kompletní novostavba někdy ve 2. polovině 15. století (někde uvádí kolem roku 1464); údajně na místě starší kaple. Do této doby lze zařadit loď a presbytář s opěráky. Podle opěráků se můžeme domnívat, že byl presbytář zaklenutý. Je však také možné, že klenba nebyla vůbec realizovaná, neboť nejsou po její konstrukci patrné žádné pozůstatky. K původním konstrukcím a prvkům patří asi vítězný oblouk, severní portál lodi a některá okna (J a V okno presbytáře, východněji položené jižní okno lodi a dnes zazděné okno při západním konci téže stěny lodi). Se zřízením sakristie se při stavbě presbytáře asi nepočítalo, soudě podle přítomnosti středního severního opěráku (viz. podkroví sakristie). K její realizaci však nejspíše došlo v těsné návaznosti na dokončení kostela, jak naznačuje hrotitý tvar oblouku klenby i detail profilace stojek ostění portálu do presbytáře. Podle údajů v literatuře byl kostel v roce 1532 obnoven. Případné úpravy z této doby lze však ve stavbě stěží identifikovat. Pravděpodobně ve 2. polovině 17. století provedený v lodi a presbytáři nový stop a krov (se vztyčením krovu lodi může souviset letopočet 1675 nalezený na jednom sloupku plné vazby). Složitější vývoj stropu lodi naznačují 2 trámy s okosenými spodními hranami. Do roku 1774 řazena v literatuře výstavba předsíně (měla sloužit jako kaple Olivetské hory) a další blíže nespecifikované úpravy. Mohla být postavena kruchta, v lodi a presbytáři prolomená některá nová okna a v jižní zdi presbytáře zřízený nový vstup; v sakristii možná vyzděny štíty a upraveno okno. Některé z těchto úprav mohly být realizované ale i dříve. V předsíni je původní asi vstup, okna a korunní římsa. Společně se stavbou předsíně vznikl nejspíše přístavek se schodištěm ke kruchtě. Stávající podhled stropu lodi a presbytáře patří snad do 1. poloviny 19. století; do stropu lodi vloženy dodatečně také některé pomocné trámy. Někdy mezi lety 1963 a 1988 byly vyměněny krytiny všech střech a opraveny omítky fasád; ve stejném období provedený nad sakristií nový krov. Asi v letech 2002-4 provedena oprava krovu lodi (vyměněny pozednice a protézovány zhlaví některých vazných trámů a jiných prvků); na lodi, předsíni a schodišťovém přístavku položena nová krytina.