hlavní budova staré znojemské nemocnice

V rozlehlém nemocničním areálu při ulici Vídeňská situovaná volně stojící, resp. krčkem na soustavu přízemních přístavků a komunikačních křídel napojená, podsklepená třípatrová budova se zvýšeným přízemím (tedy o 4 NP) pravidelného obdélného půdorysu s východo-západní osou se dvěma nárožními a dvěma centrálními rizality. Vnitřní dispozice je jednoduchá se střední v ose budovy probíhající chodbou, z níž se vstupuje do místností po obou jejích stranách a se schodištní šachtou ve střední části rozšířené centrálními rizality. Střední část s rizality kryje vyšší valbová střecha, z níž vybíhají sedlové stříšky severního a jižního štítu, boční části budovy mající de facto charakter bočních křídel kryjí valbové střechy velmi nízkého sklonu (téměř ploché). V celkové kompozici členění hmot stavby plní stěžejní roli mohutné, v hloubce dvou os (platí pro severní rizalit, jižní je pojat jinak) výrazně vystupující centrální rizality ukončené štíty. Symetrická dlouhá průčelí členěná bočními a centrálním rizalitem jsou pravidelně traktována osami ve schématu 2 + 4 + 3 + 4 + 2, na postranních rizalitech u jižního průčelí je namísto dvojice os jediná osa velkých okenních otvorů tvaru horizontálně orientovaného obdélníka, boční průčelí jsou prolomena jednou střední osou. Průčelí člení horizontálně kordonové římsy oddělující etáže doplněné v přízemí průběžnou parapetní římsou a nahoře profilovanou římsou korunní. Nároží rizalitů akcentuje plastická bosáž, plochu přízemní části fasád pokrývá rustika a v 1. patře meziokenní plochy člení vodorovné pásy propojující osy do pravidelného rastru. Obdélné okenní otvory jsou v přízemí opatřeny plasticky vystupujícím klenákem, v patrech lištovou šambránou s ušima a klenákem protínajícím zalamovanou segmentově tvarovanou horní část šambrány připomínající fronton a parapetní římsou nesenou konzolami. Okenní otvory na rizalitech jsou doplněny rovnými návojovými římsami a neúplnými segmentovými frontony. Odlišně je řešen jižní vstupní centrální rizalit, který je dvoudílný: v šíři 2 + 2 os vystupuje jen mírně z fronty průčelí, uprostřed mezi osami se ovšem vypíná na šíři osy věžovitý hranolový útvar, který je prolomen je jednou střední osou: v přízemí segmentově zaklenutým vstupem (výplň vstupu je novodobá) flankovaným bosovanými pilastry a opatřeným supraportou s festony doprovázenou štukovou kartuší se zavíjeným ornamentem nesoucí reliéfní znak města Znojma, nad portálem velkým půlkruhově zaklenutým okenním otvorem, výše sdruženými pravoúhlými okny rámovanými pilastry nesoucími římsové kladí tvořící parapet sdružených půlkruhově zaklenutých okenních otvorů v nejvyšším patře opatřených lištovou šambránou bohatě dekorovanou ušima, volutami a klenáky a završenou segmentovým frontonem s kartuší a vegetabilní výzdobou v tympanonu. Jižní i severní centrální rizalit je završen novorenesančním dvouetážovým štítem s volutovými křídly prolomeným uprostřed kruhovým otvorem flankovaným pilastry nesoucími segmentový fronton s reliéfní mušlovou výplní. Nad štítem se tyčí kovové obelisky ukončené koulemi, po stranách na nižší atikové části štítů dvojice dekorativních váz s víky. Z valbové střechy za štíty vystupují dva páry nízkých a vysokých hranolových komínů členěných římsami, nízké komíny jsou ukončeny sedlovými stříškami, vysoké ornamentálními koši z volutově stáčených kovaných pásů. Výplně okenních otvorů jsou s výjimkou novodobých oken v suterénu původní dřevěné špaletové o 6 + 6 tabulkách, velká okna postranních rizalitů jižního průčelí jsou špaletová o 18 + 18 tabulkách (mají šíři tří standardních oken na průčelí).