dům

Dům čp. 831 je zděný patrový dům na půdorysu písmene L, tvořící spolu s domem čp. 842 a částí budovy sušárny severovýchodní stranu areálu bývalého panského sídla. Vlastní dům čp. 831 je orientován štítovým průčelím do Jiříkovské ulice, přistavěná část se k domu napojuje kolmo. Jihozápadní (vstupní) fasáda je devítiosá, ve všech osách - až na vstup – se nacházejí okna. Jsou dřevěná dvoukřídlá, lemovaná jednoduchou šambránou, pod okny je parapetní římsa. Vstupní portál je kamenný, s patkami, dříkem zdobeným vystouplým zrcadlem a římsovou hlavicí. V horní části má portál půlkruhový tvar s ozdobným vykrojením a s hlavním klenákem. Severozápadní průčelí – do ulice Jiříkovské – tvoří dvě části. Vpravo je to fasáda vlastního domu a vlevo pak čtyřosá fasáda dvoupatrové přístavby. Vlastní dům má dnes v přízemí výkladec se vstupem do obchodu, okno a vstup do dalšího obchodu. V prvním patře jsou tři okna, stejná jako v patře jihozápadního průčelí, avšak bez šambrán a parapetních říms. Průčelí vrcholí pološtítem (šikmina je pouze na pravé straně, vlevo je stěna rovná, napojuje se na ní přístavba, s níž má na této straně dům společnou střechu). V pološtítu jsou dvě okna (nad krajními osami), stejná jakov patře. Všechny osy přístavby vyplňují ve všech třech podlažích okna - v přízemí jsou vyplněná skleněnými cihlami, v prvním i druhém patře jsou dvoukřídlá dřevěná okna s parapetními římsami a v prvním patře i s poměrně vysoko umístěnými nadokenními římsami. Severovýchodní průčelí přístavby je bez otvorů a členění, stejně tak přízemí a první patro jihovýchodní fasády - ta má v patře druhém čtyři okna, stejná jako na protějším průčelí. Na přístavbu se v ose napojuje přízemní garáž. Střecha domu čp. 831 je sedlová, protažená nad pološtít, krytá asfaltovými šablonami, imitujícími cihly. Přístavba má valbovou střechu, krytou eternitem. Ve střeše je na jihozápadní straně pět vikýřů se sedlovou střechou a poměrně velkým dvoukřídlým oknem v přední stěně.